hr | en

Neven Valent

Biografija

Neven Valent (Zagreb, 1964. - 2012.) promicatelj glazbene umjetnosti, osnivač i dugogodišnji ravnatelj Festivala sv. Marka diplomirao je pjevanje 1992. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se na Ljetnoj akademiji Mozarteum u Salzburgu (Rudolf Knoll) od 1993. do1995. godine, kod kojega je polazio i Kurzstudium kroz školsku godinu 1994./1995. Godine 1996. i 1997. polazio je Ljetnu akademiju Mozarteum u klasi Marjane Lipovšek (interpretacija) i prof. Alfreda Burgstallera. Godine 1997. bio je finalist I. Međunarodnog pjevačkog natjecanja Carl Orff održanog pod pokroviteljstvom Bavarske akademije lijepih umjetnosti i Instituta Carl Orff u Residenz-saal u Muenchenu. Uz diplomu i Srebrni lovorov list, dobitnik je stipendije Instituta Carl Orff za sudjelovanje u majstorskoj klasi i na koncertu pod umjetničkim vodstvom prof. Rolanda Hermanna u okviru Schleswig-Holstein Musik Festivala i Reinghau festivala, izvodeći djela Hansa Wernera Henzea i Carla Orffa. Godine 1998. godine usavršavao se u klasi prof. Glenys Linos na Royal Academy of Music u Londonu.

Od 1985. do 1987. član je Zagrebačkih madrigalista. Kao solist debitirao je 1993. godine u Zagrebu u scenskoj izvedbi Prikazanja duše i tijela E. de Cavalierija, kao član kazališne grupe VeRo primadone Dunje Vejzović. Kao član Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu nastupao je u mnogim opernim produkcijama (npr. Figarov pir i čarobna frula W. A. Mozarta, La Boheme G. Puccinija, Seoski svatovi J. Stahuljaka, Preobražaj S. Horvata, Moć sudbine G. Verdija, Boris Godunov M. P. Musorskoga i dr.). Često je nastupao kao koncertni pjevač, osobito uz Oratorijski zbor crkve sv. Marka, sudjelujući u izvedbama vokalno-instrumentalnih djela W. A. Mozarta, F. Schuberta, A, Dvoržaka, B. Širole, R. Matza i dr. te starih hrvatskih majstora.
Kao solist nastupao je na Varaždinskim baroknim večerima, Glazbenim večerima u sv. Donatu u Zadru te u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Irskoj, Luxembourgu, V. Britaniji i Mađarskoj te uz Zagrebačke soliste, Slovenski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Orkestar Zagrebačke opere, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar...

Godine 1988. obnovio je djelovanje Oratorijskog zbora crkve Sv. Marka , kojemu je dao i ime Cantores sancti Marci; bio je prefekt i organizacijski vođa zbora sve do smrti a osnovao je i Soliste sv. Marka čiji je bio redoviti član. Producirao je i organizirao izvedbu misterija Majka Božja Kamenitih vrata Božidara Širole, postavljenu u rujnu 1994. godine na Katarinskom trgu u Zagrebu u povodu dolaska pape Ivana Pavla II. u Zagreb. Doživjevši veliki uspjeh izvedba je nekoliko puta reprizirana. Kao glavni i umjetnički producent postavio je o Božiću 1996. godine i cjelovitu scensku izvedbu Božične priče skladatelja Rudolfa Matza. 2006. je producent gostovanja Minhenske filharmonije na čelu s Lorinom Maazelom u Zagrebu, koje je u hrvatskim tiskovnim i elektroničkim medijima proglašeno glazbenim događajem godine. Inicijator je prve izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula u inozemstvu s inozemnim ansamblom. Ovo antologijsko djelo hrvatske glazbene baštine izveo je Zbor Krakovske filharmonije početkom 2011. godine u Velikoj dvorani Krakovske filharmonije. Najvažniji dio ostavštine Nevena Valenta e Festival sv. Marka, ugledna međunarodna manifestacija koju je osnovao i vodio gotovo punih četrnaest godina. U tom je razdoblju Festival postigao visoku razinu vrijedne umjetničke priredbe koja svakog proljeća značajno obogaćuje kulturni život Zagreba. (izvor: www.festivalsvmarka.hr, 2012./2014.)

Zanimanja bariton
odgovorna osoba (INST.)