hr | en

Ana Vidović

Fotografija 1461
Biografija

Ana Vidović (Karlovac, 1980.) gitaru je počela svirati kao petogodišnjakinja, uz brata Viktora. Do upisa na Muzičku akademiju u Zagrebu u klasu Istvána Römera u dobi od trinaest godina, ostvarila je niz nastupa u domovini i inozemstvu. Na poziv Konzervatorija Peabody iz Baltimorea, odlazi na studij kod Manuela Barruecoa, te stječe diplomu 2003. godine. Popis nagrada koje je osvojila na uglednim gitarskim natjecanjima (Albert Augustine u Bathu, Fernando Sor u Rimu, Francisco Tárrega u Španjolskoj, Eurovizijsko natjecanje za mlade glazbenike, Mauro Giuliani u Italiji, Young Concert Artists International Auditions u New Yorku...) jednako je impresivan kao i niz koncerata koje održava širom svijeta. Raspored joj je popunjen i do dvije godine unaprijed, a uključuje primjerice nastupe u National Gallery of Art u Washingtonu, Concertgebouwu u Amesterdamu, na Gitarskom festivalu u Cordobi te Ljetnom festivalu Lake Tahoe. Od 1994. kada joj je objavljen prvi CD niže diskografska izdanja za etikete Croatia Records, Naxos, BGS Records, Mel Bay Productions Inc. Njezine izvedbe zabilježene su i na DVD-u Guitar Artistry in Concert (2009.), a redatelj Petar Krelja posvetio joj je tri televizijska dokumentarca. (MIC / Minstrel 2015.)

Ana Vidović iznimna je glazbenica, nadarena nesvakidašnjim talentom koji je svrstava u sam vrh svjetske glazbeničke elite. Poznata je po divnom tonu, iznimno preciznoj tehnici, pomno definiranom fraziranju i dubokom promišljanju glazbenih djela koje interpretira, kao i velikoj posvećenosti glazbi. Njena intenzivna internacionalna koncertantna aktivnost obuhvaća česte solističkie recitale, solističke nastupe s orkestrima, i nastupe na festivalima u većini najvećih europskih kulturnih centara kao što su Amsterdam, Brisel, Budimpešta, Kopenhagen, London, Oslo, Pariz, Rim, Salzburg, Beč, Varšava i Zagreb. Nastupala je i u Australiji, Brazilu, Izraelu, Japanu, Koreji i Meksiku. Jednako tako impresivna je i činjenica da je do sada snimila šest nosača zvuka. Mel Bay Publications, jedna od najvećih američkih i svjetskih tvrtki za distribuciju glazbenih proizvoda distribuirala je 2009. DVD o Aninoj gitarističkoj umjetnosti pod naslovom Guitar Artistry in Concert, jedinstveno putovanje kroz glazbu Torrobe, Piazzolle, Bensusana, Assada, Myersa, Ville-Lobosa i Barriosa Mangoréa. Anine interpretacije djela Bacha, Torrobe, Paganinija i Waltona objavljena su na DVD-u Gutiar Virtuoso Mel Bay labela 2006. godine. U tijeku posljednjih koncertantnih sezona Ana je koncertirala u London gdje je dva puta nastupala u čuvenom King’s Place centru, zatim u Bordeauxu, Parizu, Carthagei (Tunis), Cuenci (Equador), bečkom Musikvereinu, amsterdamskom Concertgebouwu, Avezzanu i Pescari (Italija), Aachenu, Ansbachu i Ettlingenu (Njemačka), Japanu, Sao Paulu (Brazil), Adelaideu, Brisbaneu i Sydneyu (Australija), Hong Kongu, Bulleu (Švicarska), Uppsali (Švedska), Istanbulu, Tel Avivu, te u Kanadi – Calgary, Edmonton Kitchener Toronto i Winnipeg. Nastupila je i diljem SAD-a, na velikim festivalima i u najpoznatijim koncertnim prostorima u Austinu, Baltimoreu, Bethesda (The Strathmore), Bostonu, Champaignu, Clevelandu, Dallasu, Daytonu, Ft. Worthu, Houstonu, Los Angelesu, Milwaukeeu, Portlandu (OR), St. Louisu, Salt Lake Cityju, San Franciscu, San Luisu Obispo, Santa Feu, Seattleu, Washingtonu i New York Cityu gdje je održala recital u okviru New York Guitar Seminara na Mannes College of Music. Jedan od vrhunaca sjevernoameričke turneje bio je Anin debi-recital u čuvenom njujorškom „92nd Street Y“ kulturnom centru. Ana je održala i niz sjajnih koncertantnih nastupa s orkestrima kao što su Asheville Symphony, Bangor Symphony, Erie Philharmonic, Evansville Philharmonic, Glacier Symphony, Illinois Philharmonic, Knoxville Symphony, Missoula Symphony, Rogue Valley Symphony (Oregon), Westmoreland Symphony (PA), West Virginia Symphony, Wheeling Symphony Wisconsin Chamber Orchestra, kao i sa Zagrebačkom i Slovenskom filharmonijom. Nastupila je i na festivalima u Le Domaine Forget (Quebec), International Guitar Festival (London), Big Sky, Montana, Caramoor Festival (Katonah, NY), Colorado Music Festival i Lake Tahoe Summerfestu.
U sezoni 2106./17. Ana je održala koncerte i s orkestrom Hartford Symphony, Wisconsin Chamber Orchestra, te niz recitala u gradovima Njemačke. Premijerno će koncertirati i u Rimu, održati turneju u Japanu, recital u San Franciscu i ponovno se vratiti u njujorški „92nd Street Y“ kulturni centar, gdje će održati recital u okviru njihovog prestižnog gitarističkog ciklusa. Vrhunci sezone 2017-18 bit će recitali u Njemačkoj (Baden-Baden), Hong Kongu, Peorii IL, Chicagu, Washingtonu, Los Angelesu i Jacksonvilleu (FL) te Idaho Falls Symphony, kao i turneja pa Japanu gdje koncertira gotovo svake godine.
Ana Vidović osvojila je impresivan broj međunarodnih gitarističkih natjecanja, među kojima posebno treba spomenuti prve nagrade na međunarodnim gitarističkim natjecanjima Albert Augustine International Competition u Bathu (Engleska), Fernando Sor u Rimu i Francisco Tarrega u Benicasimu (Španjolska). Ostale visoke nagrade osvojila je i na Eurovizij mladih glazbenika, Natjecanju Mauro Giuliani u Italij, Printemps de la Guitare u Belgiji i Young Concert Artists International Auditions u New Yorku. U Hrvatskoj Ana je kao solistica nastupala sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zagrebačkom filharmonijom, a o njoj je poznati hrvatski redatelj Petar Krelja snimio tri dokumentarna filma.
Ana Vidović rođena je u Karlovcu, gitaru je počela svirati sa pet godina, a svoj prvi javni koncert održala je u sedmoj godini. Sa jedanaest godina počela je s međunarodnim koncertima, a u 13. godini postala je najmlađa studentica u povijesti prestižne Muzičke akademije u Zagrebu gdje je studirala u klasi profesora Istvána Römera. Anina reputacija u Europi rezultirala je pozivom na studij kod čuvenog Manuela Barrueca na Peabody Conservatory gdje je i diplomirala 2005. godine. (izvor: Festival hrvatske glazbe u Beču, 2017.)

Zanimanja gitarist
Web stranica http://www.anavidovic.com/