hr | en

Cantus d.o.o.

Adresa Baruna Trenka 5
Mjesto Zagreb
E-Mail cantus@cantus.hr
Web stranica http://www.cantus.hr
Telefoni 01/4825360
01/4922362
01/4923433
01/4825361
Godina utemeljenja 2000
Djelatnosti nakladništvo
organizator kulturnih priredbi
Komentar

Cantus d.o.o. osnovalo je Hrvatsko društvo skladatelja u veljači 2000. s ciljem predstavljanja i promicanja hrvatske glazbene kulture na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Temeljne su djelatnosti diskografsko, notno i knjižno-publicističko nakladništvo, sve u području glazbene umjetnosti te organizacija glazbenih manifestacija poput Muzičkog biennala Zagreb, Glazbene tribine Pula, Zagrebfesta ili autorskih koncerata hrvatskih skladatelja. Uz koncertnu djelatnost Cantus Ansambla, jedinog hrvatskog ansambla specijaliziranog za izvedbe suvremene glazbe, Cantus d.o.o. preuzima organizaciju i drugih priredbi, savjetovanja, izložbi i konferencija te kontinuirano objavljuje novinu Cantus, glasilo Hrvatskog društva skladatelja.

Kroz proteklih sedam godina, Cantus d.o.o., uz podršku osnivača te državnih i gradskih ustanova u kulturi postao je relevantan partner u kulturnim područjima specijalističkog profila kojima se kroz različite programske vrste promoviraju djela suvremenih hrvatskih skladatelja i hrvatskih klasika, mladi interpreti, hrvatska etno glazba i nacionalna jazz produkcija.

Razvojni koncept Catus d.o.o., osobito kad je u pitanju suvremena umjetnost, vodi prema organiziranoj brzi o glazbenom proizvodima, jednako unutar nakladničke djelatnosti, kao i u svim manifestacijskim oblicima kojima se predstavlja glazbeno stvaralaštvo. Dosad objavljena dokumentacija svjedoči da je postavljena strategija uistinu otvorila prostor sustavnoj promidžbi nacionalne kulture.

Ime koje nosi Cantus d.o.o. dolazi od latinske riječi cantus (na sanskrtu kanda) i znači pjesma, nadasve epskoga značenja. Kao pojam koristi se u glazbi, ali i u poeziji. Primjeri iz povijesti i suvremenosti govore koliko su obje umjetnosti blisko povezane. Pjesma je u samome srcu glazbe i njezinih autora, ona je, dakle simbol izazova, ali i simbol početka i kraja svakog stvaralačkog puta.