hr | en

Hrvatsko društvo skladatelja

Kratki naziv HDS
Adresa Berislavićeva 9
Mjesto Zagreb
E-Mail info@hds.hr
Web stranica http://www.hds.hr
Telefoni /4872370
/4872374
/4872372
Godina utemeljenja 1945
Djelatnosti udruga
zaštita autorskih prava
nakladništvo
Komentar

Hrvatsko društvo skladatelja jedina je strukovna udruga glazbenih kreativaca u Hrvatskoj. Okuplja preko 300 redovnih (skladatelja, muzikologa, glazbenih pisaca) i 4000 pridruženih članova (nosilaca autorskog prava).

Ova utjecajna umjetnička organizacija svojim znanjem, kreativnim i organizacijskim potencijalom, te povezanošću s drugim takvim organizacijama, ansamblima, institucijama i pojedincima iz cijeloga svijeta bitno utječe na glazbeni život Hrvatske s jedinim ciljem napretka glazbenog života i afirmaciji hrvatskoga glazbenog stvaralaštva u zemlji i inozemstvu.

HDS je nositelj nekoliko važnih glazbenih manifestacija. Tu se posebno ističe Muzički biennale Zagreb, koji je od 1961. godine ne samo naš prozor u svjetsku suvremenu glazbu već i naš prodor među svjetska glazbena kretanja. Zagrebfest, najstariji festival zabavne glazbe na ovim prostorima također je manifestacija HDS-a. Glazbena tribina u Puli od početka šezdesetih godina dvadesetog stoljeća svake godine prezentira i rezimira domaće glazbeno stvaralaštvo. Jazz programi HDSa sastoje se od dva festivala (Proljetna revija jazza i Međunarodni dani jazza) i koncertnog ciklusa na kojima se, uz domaće glazbeno stvaralaštvo prezentira vrh europske scene, a redovito i pokoja svjetska zvijezda jazza.

U pola stoljeća HDS je izdao nekoliko stotina notnih izdanja u edicijama «Ars Croatica» i «Zabavne melodije», te velik broj diskografskih izdanja suvremene hrvatske glazbe. 2001. godine HDS je utemeljio trgovačko društvo «Cantus» d.o.o., koje otad u svojstvu diskografa i nakladnika preuzima ulogu promotora HDS-ovih edicija hrvatske suvremene umjetničke glazbe. HDS također izdaje svoj dvomjesečnik «Cantus», jedino glasilo u Hrvatskoj posvećeno domaćem glazbenom stvaralaštvu.

Hrvatsko društvo skladatelja član je više međunarodnih udruga kao što su CISAC (Međunarodna konferencija društva autora i skladatelja), BIEM (Međunarodni ured za mehanička izdanja), ISCM (Međunarodno udruženje za novu glazbu), ECSA (Savez europskih skladateljskih udruga) i ECF (Europski skladateljski forum).

Pri HDS-u djeluje Ansambl Cantus, jedini ansambl u Hrvatskoj specijaliziran za suvremenu umjetničku glazbu. Zajedno s Hrvatskom diskografskom udrugom i Hrvatskom glazbenom unijom HDS je suutemeljitelj Instituta hrvatske glazbene industrije, koji prati ekonomske i socijalne aspekte glazbe, te dodjeljuje diskografske nagrade kao što su «Porin» ili «Zlatna ploča». (www.hds.hr, 2014.)