hr | en

Kvartet Klang

E-Mail kvartet.klang@gmail.com
Web stranica http://kvartetklang.wordpress.com/
Godina utemeljenja 2009
Djelatnosti komorni ansambl
Komentar

Kvartet KLANG započeo je svoje djelovanje 2009. godine u sastavu Vlatka Peko i Ana Lucić klaviri te Anita Primorac i Kaja Farszky udaraljke pod mentorstvom doc. Katarine Krpan i red. prof. Igora Lešnika. Prvi javni nastup kvartet je održao u siječnju 2010. godine na otvorenju 7. međunarodnog udaraljkaškog festivala u Bjelovaru (IPEW) kada su članice kvarteta izvele Sonatu za dva glasovira i udaraljke Bele Bartoka, a u ožujku 2010. kvartet je u sklopu projekta Glazba danas - po prvi puta u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu - izveo koncertnu verziju Bartokove sonate za dva glasovira, udaraljke i orkestar, uz Simfonijski orkestar Muzičke akademije pod ravnanjem Mladena Tarbuka.
Od tada kvartet bilježi značajnije nastupe među kojima se ističu nastup na Koncertu s predsjednikom u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, na međunarodnom udaraljkaškom festivalu u Bjelovaru (IPEW), na festivalima Osorske glazbene večeri, Samoborska glazbena jesen te Glazbena tribina u Opatiji.
Na 7. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika, koje čini sastavnicu festivala Samoborske glazbene jeseni održanog u rujnu 2010., kvartet KLANG osvojio je nagradu Ferdo Livadić za ukupni nastup. U obrazloženju nagrade istaknuto je da se kvartet KLANG u svom nastupu iskazao kao “sjajan komorni ansambl ostvarivši vrhunski dojam koncertnog nastupa u cjelini, ali i u svim detaljima pokazujući uigranost, šarm i radost u zajedničkom izvođenju, čime su nastup pretvorile u prvorazredni glazbeni doživljaj”.
U ožujku 2011. godine, članice kvarteta održale su samostalni recital u Hrvatskom glazbenom zavodu, između ostalog praizvevši i tri nova djela pisana upravo za njih. “Ako je fascinantna otvorenost članica kvarteta KLANG prema suvremenim hrvatskim skladateljima, kao i bezrezervna reakcija skladatelja prema glazbenicama, još je fascinantnija otvorenost njihove zajedničke publike. Rijetko se u Hrvatskom glazbenom zavodu (ili bilo gdje drugdje u Zagrebu, osim možda na koncertima Muzičkog Biennala Zagreb) mogu doživjeti takve ovacije suvremenoj glazbi. No, tajna uspjeha kvarteta KLANG zapravo je vrlo jednostavna – vrsne glazbenice neposredno i s uvjerenjem izvode kvalitetnu glazbu. A to je nešto što publika ne može ne prepoznati.“ Trpimir Matasović, Zarez