hr | en

Akademski zbor "Vladimir Prelog"

Adresa Marulićev trg 20
Mjesto Zagreb
E-Mail akademskizbor@amaciz.hr
Web stranica http://www.amaciz.hr/category/akademski_zbor/
Telefoni 01/3882470
091/3882479
Godina utemeljenja 1991
Djelatnosti zbor
Komentar

Akademski zbor “Vladimir Prelog” osnovan je 1991. godine u okviru Društva diplomiranih inženjera i prijatelja Kemijsko-tehnološkog studija Sveučilišta u Zagrebu, AMACIZ (Almae Matris Alumni Chemicae Ingeniariae Zagrabiensis) i do nedavno je djelovao pod nazivom Akademski zbor CHEMICAE INGENIARIAE ALUMNI. Od 2004. godine nosi ime Akademski zbor “Vladimir Prelog” u čast našeg nobelovca koji je kao mladi profesor djelovao na istom fakultetu. Zbor je mješoviti i broji oko 40 stalnih članova. Okuplja glazbene entuzijaste kemijske i drugih struka i svojim javnim nastupima na skroman način, ali kontinuirano, obogaćuje glazbeni život Zagreba i Hrvatske.

Njeguje sakralni, svjetovni i folklorni repertoar. Imao je zapažene nastupe u Hrvatskom glazbenom zavodu i dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu, gostovao je u mnogim mjestima Hrvatske (Osijek, Zadar, Sisak, Virje, Belišće, Zabok, Krk, Đakovo, Varaždin, Samobor, Pakrac, Karlovac, Šibenik), te više puta u inozemstvu (Švedska, Mađarska, Italija, Slovenija, Francuska, Austrija, Češka). Osvojio je nekoliko plaketa i nagrada na natjecanjima hrvatskih amaterskih zborova, te srebrnu medalju na međunarodnom natjecanja zborova u Olomoucu, Češka, 2002.

Dana 20. veljače 2006. godine, godišnjim koncertom u Mimari Zbor je proslavio petnaestu obljetnicu svog djelovanja. Tom prilikom izdana je knjižica kao poseban osvrt na razdoblje od 2001. do 2006., kao i CD sa petnaest pjesama. U 2008. godini zbor je održao koncert u Rogaškoj Slatini, godišnji koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu. Sudjelovao na festivalu zborova Cantate Adriatica u San Marinu, na Smotri zborova grada Zagreba, na Svečanosti glazbe – program Francuskih skladbi i na Regionalnom festivalu zborova u Bosanskoj Krupi, BiH. Dirigentica Zbora od 2001. godine je gđa Iva Juras.

Probe zbora održavaju se ponedjeljkom i četvrtkom s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, Trg Marka Marulića 20.