hr | en

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO - Glazbena zbirka i knjižnica

Kratki naziv LADO
Adresa Trg maršala Tita 6a
Mjesto Zagreb
E-Mail lado@lado.hr
Web stranica http://www.lado.hr
Telefoni 01/4828472
01/4828473
01/4828474
Godina utemeljenja 1949
Djelatnosti glazbena zbirka
knjižnica
Komentar

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Vrhunski plesači, njih 37, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 15 odličnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.

LADO je arhaična slavenska riječ, često korištena kao pripjev u starim obrednim pjesmama sjeverozapadne Hrvatske, a sinonim je za riječi dobar, drag, mio.

LADO u svom radu okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve to rezultiralo je impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva. Svojim repertoarom LADO predstavlja hrvatsku baštinu nastalu na raskrižju kultura, obogaćenu mediteranskim, balkanskim, panonskim i alpskim utjecajima.

Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), od kojih su neke stare i više od stotinu godina pa ga zato s pravom nazivaju i "putujućim muzejem".

Glazbena zbirka nastala za potrebe umjetničkog djelovanja ansambla. Sadrži brojne unikate koreografija i aranžmana tradicijske glazbe i plesa hrvatske i ostalih južnoslavenskih zemalja. Građa u zbirci dokumentira povijesni razvoj primjene folklorne glazbe i plesa na sceni.