hr | en

Oda-birano: In memoriam Milko Kelemen - Skladatelj i njegova mlada simfonija /utorak HR1 u 18.15

Objavljeno: 2018-03-13

U spomen na velikog umjetnika, skladatelja, pedagoga, osnivača Muzičkog biennala Zagreb, doajena hrvatske avangarde, Milka Kelemena, koji je 8. ožujka preminuo nadomak 94. rođendana, ciklus Oda-birano donosi dokumentarni zapis o skladatelju i njegovoj mladenačkoj simfoniji.
Početkom listopada 2012. godine nakon punih 60 godina ponovno su se susreli skladatelj i njegova mlada simfonija - Milko Kelemen stigao je tada u rodnu Slatinu na još jedan festival "Dani Milka Kelemena" da bi čuo svoju mladenačku Simfoniju. Izgubljena partitura, dramatična rekonstrukcija, i ponovni susret u zvuku Simfonijskog orkestra HRT-a, bio je povod puta do Slatine i razgovoru s Milkom Kelemenom koji je u tih 60 godina proputovao svijet, osnovao prestižni Muzički biennale Zagreb, upoznao najznačajnije osobnosti našeg vremena, ali i dalje ostao vezan uz etičke postavke glazbene umjetnosti. Veza srca i mozga, promišljanje dobra i zla, ostali su trajnim idealom Milka Kelemena koji nam je otkrio što je za njega sreća i kako razmišlja o smrti.

Kada je 18. veljače 1952., na koncertu pod ravnanjem Friedricha Zauna Zagrebačka filharmonija izvela diplomski rad, Simfoniju mladog Milka Kelemena, nazočni u publici, ali i tadašnja glazbena kritika i stručnjaci, nisu mogli vjerovati da se radi tek o studentskom radu. Očuvana snimka s tog koncerta, baš kao i samo djelo, kao da dolaze „iz jednog drugog svijeta“ impresivan su dokument vremena u razvoju hrvatske glazbe. Sudbina je htjela, da se partitura tog impresivnog djela izgubi: postojeća snimka bila je pokretač u potrazi za njegovim notnim zapisom. Partitura, nažalost, nije pronađena. Ipak, dionice djela skrivale su se u nekom zakutku Muzičke akademije u Zagrebu, gdje ih je pronašao muzikolog Davor Merkaš, koji je inicirao rekonstrukciju djela i ponovni život partiture.

Oda-birano: In memoriam Milko Kelemen - Skladatelj i njegova mlada simfonija
utorak 13. 03. HR1 u 18.15
autorica i urednica Iva Lovrec Štefanović

--

Nazad