hr | en

Koncerti Zagrebačke filharmonije - Plavi i Crveni ciklus

Objavljeno: 2018-03-09

U četvrtak, 8. ožujka, i u petak, 9. ožujka s početkom u 19.30 sati u sklopu Plavog i Crvenog ciklusa Zagrebačke filharmonije, gostuju velika glazbena umjetnička imena.
Jedan od najvećih dirigenata današnjice, maestro Dmitrij Kitajenko ponovno će preuzeti vodstvo našeg orkestra i povesti orkestar i publiku na putovanje kroz neka od najistaknutijih djela i skladatelja u povijesti glazbe: Godišnja doba Aleksandra Glazunova, Koncerta br. 1 za klavir, trubu i gudače, op. 35 Dmitrija Šostakoviča i balet Spartak Arama Hačaturjana. Zagrebačka filharmonija u svojim ciklusima – Plavom i Crvenom – ugostila je jednu od najvećih pijanistica našeg vremena – Annu Vinitskayu.  Ovoj tehnički briljantnoj i ekspresivnoj pijanistici, pridružit će se i  Gábor Boldoczki, jedan od ponajboljih trubača na svijetu kojega je Mađarska akademija umjetnosti nedavno proglasila „Glazbenikom godine“.
Dva koncerta, u četvrtak i petak, s istim programom i solistima  pravi su mini glazbeni festival velikih umjetničkih imena i izvedbi koji će započeti djelom Godišnja doba, alegorijskom baletnom jednočinkom u četiri prizora, a nastaviti se Koncertom za klavir, trubu i gudače, koji je svoj život započeo kao koncert za trubu, upućen prvome trubaču Lenjingradske filharmonije, Aleksandru Schmidtu, međutim u odnosu na realizirano, prije bi se ipak moglo govoriti o klavirskom koncertu s obligatnom trubom. Koncert koji će Vam se zasigurno urezati u sjećanje, završit će izvedbom Spartaka – izborom iz baletnih suita br.1 i br.2. Ove godine obilježava se četrdeset godina od smrti Arama Hačaturjana – „skladatelja glazbenih situacija“. Armenski skladatelj i dirigent 1954. godine skladao je balet Spartak, djelo koje se itekako dobro uklopilo u sovjetski kulturni koncept; djelo s glavnim junakom - tračkim gladijatorom koji je 73. pr. Kr. podigao ustanak protiv rimske vlasti, a suite otkrivaju u kojima će gledatelji moći uživati imaju dvije temeljne značajke Hačaturjanova skladateljstva: neoklasički stil i dramatski romantizam.

Čak dvije večeri vrhunskih glazbenih izvedbi su pred Vama. I to s razlogom. Vidimo se u četvrtak i petak, 8. i 9.3. u 19.30 sati u Lisinskom!
 

Nazad