hr | en

Mlada hrvatska orguljašica Katarina Javora gostuje u Toulouseu

Objavljeno: 2018-02-13

U crkvi muzeja Sv. Augustina u francuskom gradiću Toulouseu koncert će održati mlada hrvatska orguljašica Katarina Javora u srijedu, 14. veljače 2018. u 20.15.


Église musée des Augustins
srijeda, 14. veljače 2018.

KATARINA JAVORA, orgulje

Program

J. S. Bach (1685.-1750): Die Kunst der Fuge, BWV 1080
Contrapunctus 1

Nicolaus Bruhns (1665.-1697.): Praeludium con Fuga ex Gb Pedaliter

Hans Leo Hassler (1562.-1612.): Lustgarten Neuer Teutscher Gesäng
Mit deinen lieblichen augen
Mir traumbt in einer nacht
Darauf ihren schönen rotten Mund
All Lust und Frewd
Wer liebt aus trewen Hertzen


J. S. Bach (1685.-1750): Praeludium et Fuga in e, BWV 548

Katarina Javora (Zagreb, 1986.) je maturirala glasovir u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zagrebu u klasi profesorice Renate Strojin Richter. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je diplomirala orgulje u klasi profesorice Ljerke Očić, dok je čembalo učila kod profesora Pavla Mašića, a diplomirala u klasi profesorice Višnje Mažuran. Na Akademiji u Zagrebu je također završila i studij teorije glazbe. Osvojila je nekoliko nagrada na natjecanju HDGPP, te nagradu fonda Janka Šanjek. Kao solist i u komornim sastavima nastupala je na raznim festivalima u Hrvatskoj, BiH, Austriji, Češkoj, Italiji i Francuskoj, kao i na na natjecanjima Ferdo Livadić, Petr Eben, mo. Vinko Lesić i tribini Darko Lukić. Diplomski studij orgulja (koncertni smjer) je završila pri “Universität für Musik und darstellende Kunst”  u Beču u razredu profesora Pier Damiana Perettija, dok je čembalo učila kod profesora Emanuela Schmelzera Ziringera. Pohađala je seminare za interpretaciju orguljske i čembalističke literature u Hrvatskoj i inozemstvu (Theo Jellema, Martin Sander, Bernhard Klapprott, Nathan Laube, Hans Fagius, Lorenzo Ghielmi, Luigi F. Tagliavini, Christoph Bossert, Aline Zylberajch, Jean Baptiste Robin i mnogi drugi). Katarina je trenutno na programu usavršavanja u francuskom gradu Toulouseu gdje studira orgulje u klasi prof. Michela Bouvarda i Jana Willema Jansena, dok čembalo uči u klasi prof. Yasuko Bouvard.
Predaje glazbeno teoretske predmete u Glazbenoj školi “Franjo Lučić“, te je dugi niz godina orguljašica u župnoj crkvi Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa te crkvi Marije Pomoćnice u Zagrebu.


 

Nazad