hr | en

Klavirski duo D&B u Londonu

Objavljeno: 2018-01-09

Klavirski duo D&B koji čini istaknuti hrvatski umjetnički i bračni par Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek održat će u petak 12. siječnja 2018. recital u prestižnoj crkvi St. Martin-in-the-Fields na londonskom Trafalgar Squareu.


Jedno je to od žarišta glazbenog života britanske prijestolnice pod čijim je okriljem osnovan i glasoviti orkestar „Academy of the St. Martin-in-the-Fields“, te čija je koncertna sezona među najposjećenijima u Londonu. Ovaj koncert D&B Dua jedan je u nizu njihovih nastupa u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji, a uskoro ih očekuje i gostovanje u novoj Operi u Dubaiju.

Strast prema klaviru i kreativnost sviranja u paru ujedinili su Dubravku Vukalović i Brunu Vlaheka u D&B Duo. Već prvim zajedničkim nastupom 2006. u Lausannei ostvarili su golem uspjeh, oduševivši švicarsku publiku i kritiku svojom izvedbom djela za dva klavira Rahmanjinova i Bernsteina. Otkad su se upoznali tijekom studija na Konzervatoriju u Lausannei, gdje ih im je kao duu mentor bio glasoviti švedskog pijanist i stručnjak za komornu glazbu Dag Achatz, popularnost im neprekidno raste nizom nastupa od Amsterdama, Barcelone, Berlina, Dubrovnika, Madrida, New Yorka, Palme de Mallorce do Pekinga i Monte-Carla u kojem su postali i laureati međunarodnog natjecanja za klavirska dua održanog 2013. g. Iste su godine debitirali i na azijskim pozornicama koncertnom turnejom po Kini, gdje kritika ističe „briljantnu virtuoznost njihovog dijaloga“. Prvi su hrvatski interpreti monumentalnog ciklusa „Vizije amena“ Oliviera Messiaena kojeg su izveli povodom 50. obljetnice Muzičkog biennala Zagreb. Repertoar im se sastoji od originalnih djela kao i obrada za dva klavira i klavir četveroručno, a redovito izvode i djela suvremenih skladatelja od kojih su neka posvećena upravo njima. Profesori su na glazbenom konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu te održavaju majstorske tečajeve u Europi i Aziji.

 
 

Nazad