hr | en

Orguljaške večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji

Objavljeno: 2017-10-12

U ponedjeljak, 16. listopada 2017. godine, koncertom Trija Lur u sastavu Helena Mamić (sopran), Lucija Petrač (flauta) i Ursa Vukman (orgulje) u Svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama s početkom u 18 sati, započinju 11. orguljaške večeri u Gospićko-senjskoj biskupiji.


RASPORED KONCERATA
Ponedjeljak, 16. listopada 2017., Svetište Gospe od Čudesa, Oštarije u 18 sati
Utorak, 17. listopada 2017., Crkva Svetog Jurja u Svetom Jurju u 18.30 sati
Srijeda, 18. listopada 2017., Katedrala Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću u 19.30 sati

PROGRAM

G. Frescobaldi                Secondo libro di toccata,  
                               Toccata seconda

J. Bajamonti                 Quand on sait bien aimer,
                                arija iz  opere Devin du  village

F. Durante                   Vergin tutto amor

J. S. Bach                    Sonata za flautu u C-duru,
                                BWV 1033,  I Andante, II Allegro

A. Vivaldi                    Cum Dederit, arija iz Nisi
                                Dominus,   RV 608
                                All’ombra di Sospetto, RV 678

J. S. Bach                     Air 3. Orkestralne suita u D-duru,   
                                                     BWV 1068

G. F. Händel                 Devet njemačkih arija
                                Singe Seele, HWV 206

P. Torri                      Son Rosignolo, iz opere Ismena

M. Moszkowski              Španjolski ples op. 12, br. 2

W. A. Mozart                Laudate Dominum, Vesperae  
                                solennes deconfessore, KV339
    
G. Rossini                    Cujus animam, iz Stabat Mater

Helena Mamić je rođena u Canberri, Australija. Diplomirala je na Medicinskom Fakultetu u Splitu, srednju glazbenu školu smjer solo pjevanje završila u klasi prof. Sanje Madunić, magistrirala solo-pjevanje; operni modul i komornu glazbu specijalizirajući repertoar suvremene klasične glazbe na School of Music pri  Australian National University u klasi Dr Paul McMahon. Pohađala je seminare i usavršavanja kod: Marvin Keeenze (USA), Angela Glblin (Australija), David Ciaravella (Italija), Ghilllian Sullivan (Australija), David Aronson (Austrija), Silvia Greenberg (Austrija-Izrael), Darryl Edwards (Kanada) , Stephena Delaneya (Austrija-Australija), Ulrike Sonntage (Njemačka) i Pille Lill (Estonija). Godine 2014. je bila stipendistica Christel Larko Scholarship kao najuspješnija mlada glazbenica na dodiplomskom studiju. Iste godine osvojila je treću nagradu na međunarodnom natjecanju za mlade operne pjevače, Australian Concerto & Vocal Competition u North Queensland. Dobitnica je Margaret Smiles Prize za najbolju interpretatoricu solo pjesama 20.stoljeća. Tokom studija sudjelovala je u opernim projektima: Mimi (La Boheme),Contessa (La Nozze di Figaro), Proserpina/Messagiera (L'Orfeo), Perdita (Like an Old Tale), te u oratorijskim projektima: Mozart mass in c-minor (W.A.Mozart), Membra Jesu nostri (Dietrich Buxtehude),Stabat Mater (Giovanni Battista Pergolesi), Messias (G.F.Handel), Gloria in D-major (Antonio Vivaldi), Exultate, Jubilate (W.A.Mozart), Quam Pulchra est (Ivan Lukacic). Godine 2015. osvojila je prvu nagradu na National Eisteddfod u kategoriji solo pjesme 21. stoljeća. Sudjelovala je kao gostujuća umjetnica na Alion Baltic Festival u Estoniji i Latviji te European Festival u Australiji. Uz pedagošku i rehabilitacijsku djelatnost, vrlo aktivna sfera je koncertna djelatnost u kojoj se eksplorira repertoar suvremenih kompozitora te prezentiranje hrvatskih kompozitora diljem svijeta. 2017. dobitnica je nagrade Endowment of Excellence-Transition Award  od Australian National University za akademsko postignuće i izvođačku umjetnost.

Rašeljka Lucija Petrač (Zagreb, 1990.), maturirala je u Glazbenoj školi Pavla Markovca 2008. u klasi prof. Nevenke Preiss, te u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu 2009., a magistrirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Renate Penezić 2013. god. Kao Erasmus studentica imala je priliku studirati na glazbenoj školi Franz Liszt u Weimaru u klasi profesora Ulf – Dietera Schaaffa i Benjamina Plaga. Za vrijeme studija redovito je sudjelovala na različitim koncertima, događajima, projektima i natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Tako je sudjelovala na glazbenim ciklusima i festivalima kao što su: ciklus Virtuoso, Off road festival, Salon Očić, Umjetnički događaji u Hrvatskom Društvu Književnika, Darko Lukić Tribina, Mladi za mlade, Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj, Pablo Casals festival i seminar i dr. Osvojila nekoliko nagrada na međunarodnim i državnim natjecanjima: prve nagrade na natjecanju Euritmia u Povolettu i Hrvatskim državnim natjecanjima solista i komorne glazbe, zlatnu nagradu na Svirèl natjecanju u Štanjelu te četvrtu nagradu na natjecanju Flavtistra u Kopru. Redovito je sudjelovala na brojnim seminarima poznatih flautista kao što su Andrea Oliva, András Adorján, János Balint, Michael Kofler, Julien Beaudiment, Sophie Cherrier, Walter Auer, Gudrun Hinze, Nathalie Rozat, Benoit Fromanger i drugi. Kao solistica je nastupila uz orkestar zagrebačke Muzičke akademije te Zagrebačku filharmoniju, a ostvarila je suradnju s Euro Young Classic orkestrom u Berlinu, Zagrebačkom filharmonijom, Hrvatskim komornim orkestrom, Hrvatskim narodnim kazalištem te je svirala u akademskim simfonijskim projektima Muzičke akademije u Zagrebu i Visoke glazbene škole Franz Liszt u Weimaru.


Ursa Vukman (Trogir, 1990.) nakon gimnazije “Ivan Lucić” u Trogiru i Srednje glazbene škole “Josip Hatze” u Splitu (teoretski odjel i orgulje u klasi Erme Sotirove), završava studij orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Marija Penzara. Studij nastavlja 2012. u Njemačkoj, u sklopu Erasmus programa na Muzičkoj akademiji u Stuttgartu u klasama Bernharda Haasa i Jona Laukvika, te se dalje usavršava u Leipzigu u klasi Stefana Engelsa gdje postiže diplomu 2015. godine. Pohađa seminare značajnih orguljaških pedagoga (Michel Bouvard, Christoph Bossert, Jon Laukvik, Bernahard Haas, Aline Zylberajch, Margarete Hürholz, Jean Gillou, Ludger Lohmann, Peter van Dijk, Kimberly Marschall, Hans Ola Ericsson). Od važnijih priznanja koje je postigla ističu se: 1. nagrada na Regionalnom natjecanju HDGPP-a, 2. nagrada na Državnom natjecanju, 2. nagrada na Državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji, Diploma na natjecanju “Vinko Lesić” te posebna Rektorova nagrada za nastup na 50. Muzičkom biennalu u Zagrebu. Tijekom boravka u Zagrebu djelovala je kao orguljašica u župi sv. Petra apostola gdje ravna djevojačkim zborom „Kefa”. Surađivala je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zagrebačkom filharmonijom, nastupala je u ciklusu “Virtuoso”, kao solistica uz Brass ansambl Muzičke akademije na Samoborskim glazbenim jesenima, u Salonu Očić, na Međunarodnom festivalu “Sonores organi”, na međunarodnim orguljaškim ciklusima u Ljubljani, Freibergu, Moskvi, Sankt Petersburgu, Leipzigu, Stuttgartu, kao solistica uz zbor i orkestar HNK Split te solistica uz orkestar „Pro Musica“ u Stuttgartu. Članica je Zagrebačkog orkestra mladih te Akademskog trija LUR s kojima se natjecala na tribini „Darko Lukić“ u Zagrebu te osim raznih koncerata diljem Hrvatske ostvarila i turneje u Italiji, Rusiji i Francuskoj. Tijekom boravka u Njemačkoj djelovala je kao kantorica u Hospitalkirche u Stuttgartu te vodila mušku klapu Stella Maris. Od rujna 2016. godine radi kao nastavnica klavira u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Trogiru te ravna mješovitim župnim zborom Župe Gospe od Anđela u Trogiru.

 

Nazad