hr | en

Oda-birano HR1 utorak 12. i 19. 09. u 18.15

Objavljeno: 2017-09-08

U ciklusu Oda-birano obilježavamo značajnu obljetnicu nakladništva glazbe - 70 godina od osnutka Jugotona, danas Croatia Records - ponavljanjem dviju emisija niza "U brazdama glazbe" iz naše produkcije: dokumentarac Ljubice Letinić "Iz povijesti gramofonskih ploča" i dokumentarac Daria Poljaka "Iz povijesti Jugotonove klasike".


12. 09.  Ljubica Letinić: "Iz povijesti gramofonskih ploča"
Glazbeno-dokumentarna priča Ljubice Letinić "Iz povijesti gramofonskih ploča"  za niz "U brazdama glazbe". O razvoju tehnologije bilježenja zvuka doznajemo iz svjedočanstva Veljka Lipovščaka, dugogodišnjeg tehničkog direktora u Jugotonu, znanstvenog suradnika Zavoda za elektroakustiku FER-a i Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.
Čovjekova fascinacija zvukom starija je, moglo bi se reći, i od njega samog: ne vidimo, ali dobro čujemo udarce srca i kolanje tekućina u utrobi majke. Kad umiremo, posljednji se gasi sluh.

Pa ipak, bilježenje zvuka novovjeko je otkriće. Epohalni izum fonografa u 19. stoljeću promijenio je naš odnos prije svega prema glazbi, ali i zvuku općenito. Od Pitagore do osamnaestostoljetnih matematičara znanost je već značajno objasnila prirodu i narav zvučnih valova, ali tehnologija nije bila u skladu s tim spoznajama. Iako je i prije 1877. bilo uspješnih pokušaja bilježenja zvuka, tek je zapise u vosku Edisonovog fonografa bilo moguće reproducirati. Prvi je fonograf u Zagreb stigao rano...

19. 09. Dario Poljak: "Iz povijesti Jugotonove klasike"
Glazbeno-dokumentarna priča Daria Poljaka o povijesti Jugotonove klasike donosi zanimljiv pogled na povijest diskografije.
Jugoton je bio nesumnjivo najveća diskografska kuća na području (bivše) Jugoslavije. Unutar njihove široke lepeze izdanja, koja su uključivala popularnu i tradicijsku glazbu, ali i govorna izdanja, ulazila je i klasična glazba.
U razgovorima s trojicom glazbenika autor doznaje detalje o snimanjima nekih antologijskih nosača zvuka kao što su opera Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, Beethovenove sonate ili Sorkočevićeve Simfonije u obradi Stjepana Šuleka. Emisija donosi svjedočanstva Pere Gotovca, Vladimira Krpana i Tonka Ninića.

--
Iva Lovrec Štefanović| urednica voditeljica | RJ Produkcijski odjeli - Odjel Glazbeni sadržaji
t: +385 1 634 3320 | f: +385 1 634 3151 | m: +385 91 634 8649 | e: iva.lovrec@hrt.hr
Hrvatska radiotelevizija, Prisavlje 3, 10000 Zagreb, Hrvatska 

Nazad