hr | en

Nakon nagrade u New Yorku, nominacija za prestižnu nagradu Prix Europa

Objavljeno: 2017-09-06

"EUphony 2016. - poetski radiopis" koji su za ciklus Oda-birano na HR1 ostvarili autori Iva Lovrec Štefanović i Zoran Brajević među nominiranima su za nagradu Prix Europa.Foto: Krasnodar Peršun (za HRT)

 

Nakon dva mjeseca pozornoga preslušavanja, pregledavanja i rasprava od pristiglih 677 prijavljenih produkcija iz 34 države u deset kategorija koje obuhvaćaju televizijske, radijske i mrežne projekte objavljene su nominacije za nagradu Prix Europa 2017. Festival se u svojemu 31. izdanju održava od 14. do 20. listopada u Berlinu, a pobjednici će biti nagrađeni brončanim bikom. Posebnost je toga natjecanja činjenica da uz brojne profesionalce koji ocjenjuju svoje kolege u žirijima obvezatno sudjeluju i svi autori radova.

Iz HRT-ove produkcije tako je u završnicu natjecanja prošao film Dragi susjedi u kategoriji nagrade TV IRIS – za posebnu pozornost etničkoj različitosti unutar europskih društava, EUphony 2016. – poetski radiopis u kategoriji nagrade Radio Music, kojom se promiče inovativnost u programima o glazbi, Jedan tjedan u Idomeniju u kategoriji nagrade Radio Current Affairs za novinarske istraživačke programe i emisije te Ispod perike u kategoriji Radio Fiction / Radiodrame.

EUphony 2016. – poetski radiopis dokumentarac je autora Ive Lovrec Štefanović i Zorana Brajevića koji je već osvojio Finalist Award na prestižnome natjecanju New York Festivals.  Neposredni je povod za radijsku reportažu bila prošlogodišnja turneja orkestra EUphony, koji je objedinio sedam glazbenih akademija i nastupe u četirima gradovima te tako otvorio put partiturama Blagoja Berse i Dore Pejačević, koje su izvan Republike Hrvatske gotovo nepoznate, uvrstivši ih u svoj program uz velikana orkestralne raskoši Richarda Straussa i njegov Heldenleben. Polet i snaga devedesetero mladih glazbenika koji su na svojoj turneji obišli 1100 kilometara na prostoru nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije, iz čijega je vremena i program koncerta, bili su nadahnuće autorima Ivi Lovrec Štefanović i Zoranu Brajeviću. Opsežnu su građu snimaka pokusa i koncerata te razgovora i izjava sročili u poetski radiopis za ciklus glazbenih dokumentarnih emisija Oda-birano na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1), prvi put emitiran 21. veljače 2017. godine.

 

opširnije

Nazad