hr | en

Svjetski zbor mladih - prvi put u Hrvatskoj!

Objavljeno: 2017-07-12

Svjetski zbor mladih prvi put u svojoj povijesti posjetit će Hrvatsku i Grad Zagreb. Ovaj iznimni zborski sastav s pjevačima sa svih pet kontinenata svijeta održat će koncert 20. srpnja 2017. u 20 sati u Muzeju Mimara. Ulaz na koncert je besplatan.


Jedinstveni koncert Svjetskog zbora mladih koji će po prvi puta u svojoj povijesti posjetiti Hrvatsku i Grad Zagreb dana 20. srpnja 2017. u 20 h.

58 odabranih mladih pjevača iz 33 države i 5 kontinenata u ovom će izuzetnom međunarodnom projektu ujediniti svoje glasove te predstaviti odabrane bisere zborske literature promovirajući vrhunsku glazbu, ali i kulturnu raznolikost, miroljubivi dijalog i razumijevanje različitih nacija.

Svjetski zbor mladih jedinstveni je međunarodni projekt visoke umjetničke vrijednosti koji od 1989. godine na godišnjoj razini okuplja najtalentiranije mlade pjevače iz cijelog svijeta u dobi od 17 do 26 godina pod vodstvom vrhunskih dirigenata međunarodne reputacije.

Ovogodišnji Svjetski zbor mladih, nakon višemjesečne selekcije pjevača, okupio se u gradu Pečuhu pod vodstvom Zoltána Pada (Mađarska) i Kena Wakije (Kenija). Nakon intenzivnih priprema, Zbor će u okviru međunarodne turneje od 9. do 24. srpnja održati ukupno 12 koncerata u 5 zemalja i to u Mađarskoj (Pečuh, Budimpešta), Srbiji (Sombor, Novi Sad, Beograd), Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Prijedor), Hrvatskoj (Osijek, Zagreb, Opatija) i Sloveniji (Koper, Ljubljana).

Hrvatski će dio turneje Svjetski zbor mladih započeti 9. srpnja u okviru Osječkog ljeta kulture, a završiti 21. srpnja koncertom na Festivalu Opatija. Zagrebački koncert bit će održan u okviru Ljetne scene Amadeo, u atriju Muzeja Mimara dana 20. srpnja 2017. u 20 h.

Koncertni nastup Svjetskog zbora mladih u Zagrebu bit će ostvaren u organizaciji Zadruge za etično financiranje uz potporu Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, a u suradnji sa Scenom Amadeo, Mađarskim institutom u Zagrebu, Hrvatskim saborom kulture i JCI Croatia. Svjetski zbor mladih održava se pod upravom i pokroviteljstvom Europskog zborskog udruženja – Europa Cantat, Međunarodne federacije za zborsku glazbu - IFCM i Međunarodne udruge glazbenih mladeži - JM International, a u organizaciji Neprofitne organizacije Zsolnayeve baštine iz Pečuha i Regionalnog centra Europskog zborskog udruženja Srednjoistočne Europe.

Svoju besplatnu ulaznicu za koncert možete preuzeti u Hrvatskom saboru kulture (Adresa: Ulica kralja Zvonimira 17, 10000 Zagreb) ili na blagajni Scene Amadeo (Adresa Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1, Gornji grad). Blagajna otvorena od 18:00 do 22:00 sata na dane kada se održava program.) Napomena: Sjedišta u gledalištu nisu numerirana.
 

Više informacija o projektu pronađite na:
www.facebook.com/worldyouthchoir/
www.hrsk.hr
 


Svjetski zbor mladih (World Youth Choir) jedinstveni je međunarodni projekt visoke umjetničke vrijednosti koji svake godine okuplja talentirane mlade pjevače iz cijelog svijeta u dobi od 17 do 26 godina pod vodstvom vrhunskih dirigenata međunarodne reputacije. Kroz zajedničke probe i brojne koncerte koje izvode tijekom turneje, mladi pjevači iz različitih kulturnih sredina imaju priliku obrazovati se, izvoditi i promovirati vrhunska zborska djela, kao i upoznati različite narode, kulture i tradicije.
Od samog osnivanja 1989. godine, u okvirima Svjetskog zbora mladih organizirano je više od 35 koncertnih turneja na kojima je sudjelovalo više od 1000 pjevača iz 65 zemalja pod ravnanjem 46 svjetski poznatih dirigenata te je objavljeno više od 20 CD i DVD izdanja. Svjetski zbor mladih djeluje pod upravom Europskog zborskog udruženja – Europa Cantat, Međunarodne federacije za zborsku glazbu - IFCM i Međunarodne udruge glazbenih mladeži - JM International.
Nakon višemjesečne selekcije, ovogodišnji Svjetski zbor mladih okupit će ukupno 58 odabranih pjevača iz 33 države i 5 kontinenata pod vodstvom Zoltána Pada, dirigenta Zbora Mađarskog radija i Kena Wakije, dirigenta i osnivača Komornog zbora iz Nairobija i Zbora Safaricom iz Kenije. Nakon devetodnevnih intenzivnih proba u Pečuhu, ovaj će jedinstveni Zbor u razdoblju od 9. do 23. srpnja u okviru međunarodne turneje održati 12 koncerata i to u Mađarskoj (Pečuh, Budimpešta), Srbiji (Sombor, Novi Sad, Beograd), Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Prijedor), Hrvatskoj (Osijek, Zagreb, Opatija) i Sloveniji (Koper, Ljubljana).
Koncertni program koji će Zbor izvesti pod ravnanjem dvaju dirigenata predstavit će jedinstveno glazbeno putovanje kroz odabrane bisere zborske glazbe iz Srednje i Jugoistočne Europe, Afrike i svijeta od razdoblja romantizma do danas s djelima Mendelssohna, Forte, Orbána, Kodálya, Tajčevića te autora suvremene i popularne glazbe Kirchnera, Runestada, Barretta, Schmitta, Koepkea, Cohena i dr.
Organizacija projekta Svjetskog zbora mladih 2017. nastavak je ostvarene uspješne regionalne suradnje u okviru međunarodnog zborskog festivala EUROPA CANTAT XIX 2015., te je dio strategije grada Pečuha u stvaranju međunarodnih geopolitičkih i kulturnih mostova. Jednogodišnja priprema za ljetnu turneju, logistička i umjetnička organizacija cijelog projekta ostvarena je zajedničkim djelovanjem Neprofitne organizacije Zsolnayeve baštine kao glavnog nositelja kulturnog života grada Pečuha, Regionalnog centra Europskog zborskog udruženja Srednjoistočne Europe te brojnih partnera - domaćina pojedinih koncerata u Mađarskoj, Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. Glavni pokrovitelji projekta su Ministarstvo ljudskih resursa Mađarske i Gradsko vijeće općine Pečuh.
Projektom Svjetskog zbora mladih 2017. posebno je naglašena suradnja između Pečuha i gradova partnerskih zemalja, a zborskom se glazbom kao univerzalnim izražajnim sredstvom želi promicati suživot, miroljubivi dijalog, razumijevanje različitih nacija i kulturna raznolikost.
Hrvatski će dio turneje od tri koncerta Svjetski zbor mladih započeti u Osijeku 6. lipnja u okviru Osječkog ljeta kulture, a završiti u Opatiji 21. lipnja. Zagrebački koncert bit će ostvaren u organizaciji Zadruge za etično financiranje uz potporu Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, a u suradnji sa Scenom Amadeo, Mađarskim institutom u Zagrebu, Hrvatskim saborom kulture i JCI Croatia u Muzeju Mimara dana 20. srpnja 2017. u 20 h.
Ulaz na koncert je besplatan.

Više informacija pronađite na:
www.worldyouthchoir.org  
www.facebook.com/worldyouthchoir/  
https://goo.gl/xrJEj9
https://www.youtube.com/watch?v=RhGS4ckfo7U
http://www.scenaamadeo.hr  
 

Nazad