hr | en

Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem Josipa Nalisa u HGZ-u

Objavljeno: 2012-03-05

U utorak, 6. ožujka 2012. u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu koncert će održati Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem mo. Josipa Nalisa. Solistice su Alina Gubajdullina i Martina Sačer (violina).


ProgramAntonio Vivaldi                        Četiri godišnja doba
(16778.-1741.)                          Koncert u E-duru, op. 8, br.1, RV269, „Proljeće“
                    Allegro
                    Largo
                    Allegro pastorale
               
  Koncert u g-molu, op. 8, br.2, RV 315, „Ljeto“
                    Allegro non molto
                    Adagio e piano – Presto e forte
                    Presto
               
  Koncert u F-duru, op. 8, br. 3, RV 293, „Jesen“
                    Allegro
                    Adagio molto
                    Allegro
               
                  Koncert u f-molu, op. 8, br. 4, RV 297, „Zima“
                    Allegro non molto
                    Largo
                    Allegro

            ***************************

Felix Mendelssohn Bartholdy   Simfonija u D-duru, br. 8
(1809.-1847.)                Adagio e grave – Allegro
Adagio
Menuetto
Allegro molto    Alina Gubajdullina rođena je 1986. godine u Kišinevu (Moldavija). Violinu je počela učiti u dobi od pet godina, a od 1992. do 1998. godine pohađala je Rachmaninov Music Lyceum za nadarenu djecu u Kišinevu. Sa šest godina je osvojila drugu nagradu na državnom natjecanju, a sa osam prvi put nastupila s orkestrom kao solistica u Vivaldijevu Koncertu u a-molu. Godine 1995. osvojila je nagradu na međunarodnom natjecanju za mlade glazbenike u Kišinevu, te u više navrata nastupala s orkestrom Moldavske filharmonije. Od 1998. godine živi u Hrvatskoj. Nakon završene srednje škole u Splitu, upisala je studij violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i diplomirala 2006. godine u razredu Leonida Sorokowa. Sudjelovala je na majstorskim tečajevima A. Kuschnera (Rusija), A. Schoenfelda (SAD) I L. Sorokowa (Austrija). Godine 2000. osvojila je prvu nagradu na nacionalnom natjecanju u Rijeci, a 2001. godine je bila apsolutna pobjednica međunarodnog natjecanja Etide i skale u Zagrebu. Iste je godine osvojila prvu nagradu i na međunarodnom natjecanju Verdi note u Rimu. Nastupala je uz Zagrebačku filharmoniju, orkestar HNK u Splitu, te uz Splitski komorni orkestar. Od 2006. godine stalna je članica Zagrebačke filharmonije.
    
   Martina Sačer
rođena je 1982. godine. Sa šest je godina počela učiti violinu, te je nakon završene srednjoškolske naobrazbe upisla studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Maje Dešpalj Begović i diplomirala 2003. godine. Redovito se usavršavala na tečajevima uglednih glazbenika (M. Fedotov, A. Kuschner, P. Sheppard, L. Honda-Rosenberg, L. Sorokow). Sudjelovala je na nizu nacionalnih i međunarodnih natjecanja, a od nagrada valja izdvojiti nekoliko uzastopnih prvih nagrada u Zagrebu i Splitu, te u Zadru 1997. godine u kategoriji komornih ansambala. Od 2001. do 2003. godina bila je stipendistica Grada Zagreba. Nastupa solistički s pijanisticom Petrom Gilming, snima za Hrvatski radio, a do sada je gostovala uz više komornih sastava i orkestara. Nastupala je s orkestrom Windstrings i sa Zagrebačkim omladinskim komornim orkestrom (ZOKOR), te sudjelovala u radu Cantus  Ansambla i Hrvatskog baroknog ansambla. U veljači 2003. godine uspješno je položila audiciju za Mediteranski orkestar mladih iz Marseillea, a od iste godine svira iI u Hrvatskom komornom orkestru. Od 2004. godine članica je Zagrebačke filharmonije, a uz to je i stalna članica Kvarteta Porin.
    Violinistice Alina Gubajdullina i Martina Sačer ravnopravno su podijelile Nagradu Tribine “Darko Lukić” Hrvatskog društva glazbenih umjetnika u 2008. godini.

   Josip Nalis se dirigiranjem počeo baviti kao asistent šefa dirigenta Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić”, čiji je član od 1994. godine i s kojim je između 1998. i 2007. godine nastupao u zemlji i inozemstvu. Također, gotovo je deset godina vodio Muški vokalni ansambl “Ivan Goran Kovačić”, s kojim je gostovao diljem Hrvatske, kao i u Italiji, Njemačkoj i Kanadi, te s kojim je snimio nosač zvuka povodom 50. obljetnice postojanja Ansambla. Godine 1998. diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Glazbenu kulturu, a 2010. i dirigiranje u razredu Vjekoslava. Šuteja. Od 2004. godine aktivni je sudionik brojnih majstorskih seminara orkestralnog dirigiranja (pod vodstvom C. Mettersa, D. Rouitsa, L. Segerstama, A. Poliščuka, Y. Simonova, V. Sinajskog. P. Eötvösa, Z. Peska  i dr.), te je u sklopu studija nastupao sa Simfonijskim i Komornim orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu, Cantus Ansamblom, Zagrebačkom filharmonijom, a kroz stručna usavršavanja nastupao je i s Orkestrom Leopolis (Ukrajina), Moskovskim simfonijskim orkestrom, Petrogradskom komornom filharmonijom, Petrogradskim akademskim simfonijskim orkestrom i Savarijskim simfonijskim orkestrom (Mađarska). Surađuje s Budafok Dohnanji simfonijskim orkestrom s kojim je, u sklopu njihove koncertne sezone 2009./2010. godine, održao u Budimpešti cjelovečernji program, izvodeći i djelo hrvatskog autora. Na Muzičkom biennaleu Zagreb 2007. godine ravnao je praizvedbom komorne opere Eto vas F. Đurovića, a u sklopu MBZ-a 2009. godine održao je niz nastupa u sklopu projekta Muzika-diverzija s ansamblom Grupa za Novu glazbu GU Elly Bašić. S istim se ansamblom predstavio i na 26. MBZ-u cjelovečernjim koncertima praizvodeći djela domaćih i stranih autora. Uz ovovečernji nastup s Hrvatskim komornim orkestrom u njegovom tradicionalnom ciklusu u HGZ-u, priprema u tekućoj sezoni i nastup na Dobronićevim danima u Jelsi i Hvaru.

(biografije priredila dr. sc. Zdenka Weber)
 

Nazad