hr | en

Zbornik radova o Stanku Horvatu

Objavljeno: 2012-03-05

Izdavačka kuća Cantus objavila je zbornik radova o hrvatskom skladatelju Stanku Horvatu (1930. - 2006.)


Zahvaljujući poticaju Nine Horvat, kćeri skladatelja Stanka Horvata (ujedno urednice), zbornik radova objavljen je uz petu obljetnicu njegove smrti. „Namjera ovoga zbornika nikako nije u tome da nadomjesti odsutnost Horvatove glazbe... skupilo se nas nekoliko s namjerom da mahom iz osobnih motrišta ovjekovječimo naše uspomene na Stanka Horvata – da ga se doista potpuno ne zaboravi.“ (iz Pregovora - Nikša Gligo, u ime svih suradnika) Uspomene su zapisali i na različite načine oblikovali: Radovan Lorković, Pavica Gvozdić, Nikša Gligo, Lojze Lebič, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš, Zoran Juranić i Dubravko Detoni. Također su preneseni cjeloviti razgovori sa skladateljem ili ulomci i sažeci koje se vodile Eva Sedak, Aleksandra Wagner i Nina Ožegović. Kronologiju i popis djela priredila je Dodi Komanov.

Kroz priloge prijatelja, suradnika, muzikologa i nekadašnjih studenata iz klase akademika Stanka Horvata, u zborniku se emotivno progovara o njegovu skladateljstvu, opusu i uopće „ulozi u našoj glazbenoj kulturi u drugoj polovici 20. stoljeća“. Knjiga je obogaćena mnogim, mahom nepoznatim fotografijama iz obiteljskog arhiva, a njezinu posebnost zaokružuju dijelovi koji su vezani upravo uz autorova razmišljanja o vlastitom umjetničkom svjetonazoru.

„Komplicirati je lako, kao i rušiti. Samo je graditi i pritom pisati što jednostavnije, jedva moguće. Strašna mukotrpna rabota konačne izrade neke partiture, pravična je i zaslužena kazna za sladostrasnu časovitost njezine prvotne, skicozne vizije. Kao što je Picasso govorio o svojoj crti, ja govorim o svojoj noti: svakog dana razmišljam o njima ili ih do iznemoglosti pjevam u sebi, no nemojte me pitati za logični razlog nijedne od njih.“

Cantus d.o.o, 2011.
ISBN 978-953-7530-02-0

www.cantus.hr

Nazad