hr | en

Amicorde Guitar Trio i Splitski gitaristički kvartet zajedno u Splitu

Objavljeno: 2012-03-02

U organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika u utorak 6. ožujka u 20 sati u Muzeju grada Splita na rasporedu je još jedan koncert ovogodišnje MAGsezone, namijenjen u prvom redu ljubiteljima klasične gitare. Na koncertu će nastupiti dva gitaristička sastava: Amicorde Guitar Trio i Splitski gitaristički kvartet.


U prvom dijelu programa splitskoj publici će se po prvi puta predstaviti trio u sastavu Anđela Jerkunica-Milišić, Morana Pešutić i Ivana Trogrlić, koji pod imenom Amicorde Guitar Trio djeluje više od dvije godine. Trio ovih mladih gitaristica, redom profesorica gitare u glazbenim školama u Splitu, Zagrebu i Samoboru, predstavit će se djelima skladatelja G. Ph. Telemanna, I. Albeniza, A. Piazzolle i G. Bizeta. U drugom dijelu programa nastupit će splitskoj publici već dobro poznati Splitski gitaristički kvartet (Kajo Milišić, Genc Qivlaku, Josip Dragnić i Goran Cetinić Koća) koji će izvesti djela I. Božičevića, J. W. Duartea te praizvedbu skladbe Kaja Milišića – Valserabande.


PROGRAM

I. Albeniz: Bajo de la Palmera, op. 232, br. 3
           Bereceuse

G. Ph. Telemann: Trio sonata C-dur
            Dolce – Vivace – Siciliana – Vivace

A. Piazzolla: L'evasion

G. Bizet: Carmen suita (arr. B. Gröger)
        - Parle moi de ma mère
                - Prelude
                - Habanera

Izvodi: Amicorde Guitar Trio

I. Božičević: I 'm still working on it
K. Milišić: Valserabande (praizvedba)
J. W. Duarte: Suita Americana
        - Broadway
        - Work song and Blues
        - Hoe-down
Izvodi: Splitski gitaristički kvartet


BIOGRAFIJE

ANĐELA JERKUNICA - MILIŠIĆ rođena je u Splitu. Počela je svirati gitaru u dobi od sedam godina. Nakon završene glazbene škole u rodnom gradu, upisuje Glazbenu akademiju u Zagrebu, gdje je diplomirala u klasi profesora Ante Čaglja. Usavršavala se kod profesora Gorana Listeša kao i na brojnim seminarima kod poznatih glazbenih pedagoga iz Hrvatske i inozemstva (Zoran Dukić, Darko Petrinjak, Carlo Marchione i drugi). Godine 2001. Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga  dodjeljuje joj Godišnju nagradu za višegodišnje uspješno djelovanja u području glazbenog odgoja i obrazovanja. Njezini učenici dobitnici su prestižnih nagrada u zemlji i inozemstvu. Trenutno radi kao profesor u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu. Ljubav prema zajedničkom muziciranju ostvaruje kroz nekoliko komornih sastava, a od 2009. godine svira u sastavu ''Amicorde guitar trio''.

MORANA PEŠUTIĆ diplomirala je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka, nakon čega upisuje poslijediplomski studij u Haagu u klasi Zorana Dukića. Magistrirala je 2009. godine, a tijekom svog školovanja usavršavala se i na brojnim seminarima koje su vodili istaknuti gitaristički pedagozi iz Hrvatske i inozemstva (Pavel Steidl, Aniello Desiderio, Carlo Marchione, Marco Tamayo, Marcin Dylla, William Kanengiser, Matthew Greif,  Ramon Carnota Mendez, Ante Čagalj, Istvan Römer, Goran Krivokapić, Ana Vidović,...). Bila je aktivna i u nekoliko komornih sastava, a 2007. godine postaje suosnivač The Hague Guitar Quartet-a, čiji su članovi iz Poljske, Rusije i Meksika. Trenutno radi u Glazbenoj školi 'Zlatko Baloković' u Zagrebu, a uz trio surađuje i sa flautisticom Antonijom Jurin.

IVANA TROGRLIĆ diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Istvana Römera.  Usavršavala se kod priznatih svjetskih gitarista kao što su Jordi Codina, Zoran Dukić, Joaquin Clerch i drugi. Bila je dugogodišnji član Zagrebačkog gitarističkog kvarteta. Svoju ljubav prema komornom muziciranju ostvaruje i kroz suradnju sa flautisticom Vlatkom Šplajt s kojom nastupa na tribini Darko Lukić 1998. godine.Te iste godine dobivaju  Nagradu rektora Sveučilišta u Zagrebu za posebna postignuća na području glazbene umjetnosti. U želji za malo drugačijim glazbenim izričajem uz Gordanu Šuštić - harmonika i Carmen Stepić - glas, 2005. godine pokreće trio "As bruxas fatais" koji njeguje galzbu Latinske Amerike.Trenutno radi kao glazbeni pedagog na Glazbenoj školi "Ferdo Livadić" u Samoboru.

Splitski gitaristički kvartet od svog osnutka 2010. godine djeluje u sastavu Kajo Milišić, Genc Qivlaku, Josip Dragnić i Goran Cetinić Koća. U kratko vrijeme svog djelovanja kvartet je zabilježio niz zapaženih nastupa, dobro prihvaćenih od strane publike i kritike, od kojih se ističu:
-    "Kvarteti u 20. stoljeću", koncert u sklopu koncertne sezone HNK Split 2010/2011.
-    Koncert povodom svečanog otvorenja 2.MAGfestivala komorne glazbe.
-    Nastup na Trećim danima nove glazbe u Splitu (praizvedba I. Božičević: “I'm still  working on it“, emitirano na Trećem programu HR-radija).

Na programu kvarteta se uz obrade i djela originalno napisana za ovu vrst sastava, često nalaze i skladbe domaćih autora, što je u sladu sa težnjom članova kvarteta da podrže hrvatsko glazbeno stvaralaštvo.
    
KAJO MILIŠIĆ rođen je 1982. godine u Splitu. Glazbeno obrazovanje počinje u dobi od 9 godina u Glazbenoj školi „Josip Hatze“. Po pozivu prof. Ante Čaglja nastavlja svoje obrazovanje u Funkcionalnoj glazbenoj školi „Elly Bašić“ u Zagrebu. Usavršavao se na se na brojnim seminarima (Carlo Marchione, Zoran Dukić, Eduardo Eguez.i dr.). Višestruki je osvajač prvih nagrada na Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe (1992. 1994., 1996. i 1998 godine) te druge nagrade na Državnom natjecanju komornih sastava 1998. Godine i prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Tortoni, Italija 1995. godine. Kao solist i kao član Croatian Guitar Quartetta nastupao je u hrvatskoj i inozemstvu: dani gitare u Zagrebu 1998. i 2000., Splitsko ljeto 2002. i 2006., Konzertgebouw Amsterdam (European Youth orchestra) 2001. „Lange Nacht der Musik“ Munchen, Bayriche Rundfunk 2004. Po završetku školovanja u Zagrebu nastavlja svoje obrazovanje u klasi prof. Franza Halasza na Hochschule fur  Musik u Augsburgu (Njemačka) gdje je radio i kao profesor gitare. Tijekom svog studija profilirao se kao umjetnik u širem smislu riječi, multi-instrumentalist koji svoju inspiraciju crpi iz folklorne baštine domaćeg podneblja, egzotičnih kutaka svijeta te jazz improvizacije. Trenutno radi  kao profesor gitare u glazbenoj školi „Josip Hatze“ u Splitu.
    
GENC QIVLAKU,  rođen je 1988. godine u Beogradu. Godine 1997. upisuje glazbenu školu „Ferdo Livadić“ u Samoboru, u klasi profesorice Ivane Trogrlić. Godine 2001. odlazi iz Samobora u Split i nastavlja obrazovanje pod vodstvom profesorice Anđele Jerkunice Milišić u GŠ "Josip Hatze". Iste godine osvaja prvu nagradu na Državnom natjecanju u Dubrovniku. Iduće godine u Makarskoj, prvi je na natjecanju „Daleki akordi“, a godine 2003., ponovno u Dubrovniku, osvaja drugu nagradu na Državnom natjecanju. Obrazovanje nastavlja u klasi profesora Gorana Listeša, te 2005. godine osvaja prvu nagradu na Državnom natjecanju u Dubrovniku. Godine 2006. bio je uspješan sudionik na međunarodnom natjecanju „Joaquin Rodrigo“ održanom u Madridu. Iste godine bio je finalist natjecanja „Andres Segovia“ održanom u Granadi. Godine 2007. osvaja niz nagrada,: prva nagrada na Državnom natjecanju u Dubrovniku, prva nagrada na „Split guitar festivalu“ i Grand prix na 5. međunarodnom natjecanju klasične glazbe u Prištini. Godine 2009. osvaja prvu nagradu na „Mottola guitar festivalu“ održanom u Mottoli. Student je pete godine Umjetničke akademije u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša.
    

JOSIP DRAGNIĆ rođen je 1980. godine u Splitu. Prve glazbene korake je napravio u mandolinskom društvu "Sanctus Domnio" gdje pod vodstvom pok. maestra Marina Katunarića uči svirati mandolinu i gitaru. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stječe u GŠ "Josip Hatze" u Splitu, a Umjetničku akademiju u Splitu završava 2007. godine u klasi prof. Maroja Brčića. Sa svojim glazbenim obrazovanjem nastavlja na Hochschule fur Musik Nurnberg-Augsburg gdje u srpnju 2009 godine uspješno završava poslijediplomski studij u klasi prof. Franza Halasza. U ožujku 2004.g. dovršava studij matematike i informatike na splitskom PMF-u i stječe zvanje profesora matematike i informatike. Za vrijeme školovanja i studija osvaja visoke nagrade na Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe, kao solist i član komornih sastava. Usavršavao se na satovima vodećih gitarista današnjice (Costas Cotsiolis, Aniello Desiderio, Marcin Dylla, Zoran Dukić, Ricardo Gallen, Hubert Kappel, Carlo Marchione, David Russell, Pavel Steidl, Scott Tennant, Fabio Zanon i dr.). Zajedno sa flautisticom Milom Lapov čini Duo Allegro koji je u 7 godina djelovanja održao preko 50 samostalnih koncerata, a za koncert održan u prosincu 2009. godine u Maloj dvorani "Vatroslav Lisinski" nagrađen od strane Hrvatskog društva glazbenih umjetnika diplomom "Darko Lukić". Jedan je od osnivača Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i organizator festivala komorne glazbe u Splitu. Zaposlen je kao profesor gitare u GŠ "Josip Hatze" u Splitu, a njegovi učenici su osvajači visokih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima.
    
GORAN CETINIĆ-KOĆA  rođen je 1985. godine u Splitu. Gitaru je počeo svirati sa 11 godina, samouk do svoje 22. godine kada počinje pohađati satove klasične gitare kod prof. Ivanke Jelavić i kasnije prof. Ante Čaglja. Od 2001. godine svira sa blues bandom „Nine below Zero“, od 2004. - 2006. svirao je sa „The Skelligs“ splitskim bandom koji njeguje tradicionalnu irsku glazbu. Od 2006. godine aktivni član je kultnog splitskog blues sastava „Otprilike Ovako“, te je iste godine osnovao jazz sastav„Partet“. Surađivao i sa drugim hrvatskim glazbenicima (Little Pigeon's ForHill blues, Lokva, Black Cat Bone, Jadran Dučić – Čićo). Sa gore navedenim sastavima održao je brojne koncerte, te nastupao na brojnim blues/jazz/etno festivalima (Mostar blues festival, Proljetna revija Jazza, KD „Vatroslav Lisinski“, Seaside jazz festival, koncerti u HNK Split...). Trenutno je student gitare na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu u klasi prof. Maroja Brčića.


 

Nazad