hr | en

Majstorski ciklus u Lisinskom

Objavljeno: 2012-02-01

Gostovanje dvojice vrsnih mladih glazbenika - Brune Vlaheka i Aleksandra Markovića čini šesti koncert Majstorskog ciklusa ove sezone posebno zanimljivim - u četvrtak, 2. veljače 2012. u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.


Simfonijski orkestar HRT-a
Bruno Vlahek, klavir
Aleksandar  Marković, dirigent

Program:

Petar Bergamo: Navigare necesse est, simfonijska poema
Camille Saint–Saëns: 2. koncert za klavir i orkestar u g–molu, op. 22
Robert Schumann: 4. simfonija u d–molu, op. 120Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Vladimira Krpana. Poslijediplomske studije završio je na Konzervatoriju u Lausannei i Visokoj glazbenojškoli u Kölnu. Od 2010. usavršava se pod mentorstvom Dmitrija Baškirova na Visokoj glazbenoj školi kraljice Sofije u Madridu. Dobitnik je mnogih nagrada, a izdvajamo prve nagrade na međunarodnim pijanističkim natjecanjima Ricardo Vińes u Lleidi 2008. i Aleksandar Skrjabin u Parizu 2010. Godine 2011. Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je naslov Mladi glazbenik godine. U lipnju iste godine španjolska kraljica Sofija osobno mu je predala nagradu za najboljeg studenta generacije. Autor je opusa od 40–ak skladbi koje su izvođene u mnogim svjetskim glazbenim središtima, a neke od njih tiskane su u Velikoj Britaniji i SAD–u.

Aleksandar Marković (Beograd, 1975.) dirigiranje je diplomirao na Bečkom sveučilištu u razredu Leopolda Hagera, a usavršavao se na Muzičkoj akademiji Chigiana u Sieni, te kao stipendist zaklade Herbert von Karajan u Berlinu. Dobitnik je prve nagrade na 7. međunarodnom dirigentskom natjecanju Grzegorz Fitelberg u Katowicama. Od 2005. do 2008. bio je šef–dirigent Tirolskog zemaljskog kazališta u Innsbrucku, a 2009. postao je šef–dirigent Filharmonije iz Brna. Nastupao je s najpoznatijim svjetskim orkestrima. Uz klasični orkestralni repertoar često izvodi suvremenu glazbu.

Ulaznice po cijeni od 40 i 60 kn u prodaji su na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Izravni prijenos na 3. programu Hrvatskog radija.

www.hrt.hr

 

Nazad