hr | en

Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici - Kristina Cvitanić, glasovir

Objavljeno: 2011-12-12

U utorak, 13. prosinca 2011. u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu nastupit će pijanistica Kristina Cvitanić. Na programu su djela Beethovena i Liszta. Koncert se održava u okviru ciklusa Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.


Pijanistica Kristina Cvitanić, rođena godine 1981.; završila je osnovnu i srednju glazbenu skolu "Josip Hatze" u Splitu kod prof. Ksenije Vucine. Tijekom deset godina školovanja osvojila je niz prvih nagrada na županijskim i državim natjecanjima. Godine 1999. godine upisuje Muzičku Akademiju u Zagrebu, u razredu profesora Dalibora Cikojevića. 2002. g. osvaja drugu nagradu na međunarodnom natjecanju "Zlatko Grgošević"  za klavir u Sesvetama. Diplomirala je 2003., te kao jedna od najboljih studenata svoje generacije dobiva Rektorovu nagradu za iznimnu izvedbu "III. Beethovenov koncert za klavir i orkestar u c-molu, op. 37". Za vrijeme studija započela je djelovati i kao komorni glazbenik u klasi prof. Mladena Janjanina te 2001. g. praizvela se njezina kompozicija "Livada", koncert za klavir četveroručno kojom osvaja prvu nagradu na županijskom natjecanju u sastavu za klavirski duo u Zagrebu. Najveći broj bodova u svim kategorijama i prvo mjesto i nagradu  osvaja na državnom natjecanju komorne glazbe u Vinkovcima.
2002. g. nastavlja studirati komornu glazbu u klasi prof. Lidije Horvat Dunko i osvaja drugu nagradu na državnom natjecanju komorne glazbe u sastavu vokalno-instrumentalni kvartet u maloj dvorani V.Lisinski u Zagrebu. Nakon diplome, 2003.g. upisuje magisterij na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Djorde Stanettia. Osim u Hrvatskoj (Split, Zagreb, Osijek, Dubrovnik, Zadar, Rijeka, Trogir, Makarska, Lovran, Poreč, Vinkovci, Sisak, Sesvete, Velika Gorica, Samobor, otoci Hvar, Brač i Rab) nastupala je i u inozemstvu (Francuska, Italija, Austrija, Rumunjska, Slovenija, Srbija).

Njezina simfonijska pjesma "Spring"  praizvedena na prvi dan proljeća 2005. u GHZ-u u Zagrebu doživjela je nezaustavljiv pljesak te je izvedena jos jednom u cijelosti kao dodatak iako to do tada nije bilo uobičajeno na koncertima ciklusa "Virtuoso".  Snimala je za Hrvatski radio. U nekoliko navrata sudjelovala je u glazbenim programima Hrvatske televizije. Ovu mladu umjetnicu do sada je kritika ocijenila kao respektabilni potencijal, svestranom i kreativnom, te vidljivo željnom napretka i daljnjeg usavršavanja u struci.

http://kristinacvitanic.com/

Nazad