hr | en

Muzikološka predavanja prof. dr. Mladena Milićevića

Objavljeno: 2011-12-12

U subotu, 17. prosinca 2011. na Muzičkoj akademiji, Lučićeva 5 (soba L8) predavanja će održati prof. dr. Mladen Milićević s Loyola Marymount University, Los Angeles. Predavanja organizraju Odsjek za muzikologiju Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko muzikološko društvo.


prof. dr. Mladen Milićević
Loyola Marymount University, Los Angelessubota, 17. prosinca 2011.
Muzička akademija, Lučićeva 5, soba L8  

Od 10.00 sati:     Mozak i glazba

Zadnjih se desetak godina sve više zna kako ljudski mozak procesira glazbu i zvukovne informacije. Zanimljivo je da se pritom, prateći ove znanstvene spoznaje, struktura glazbe može analizirati sa stajalista onoga što se ljudskome mozgu sviđa, za razliku od onoga što se skladatelju sviđa. Ovo je neoubičajen pristup glazbi kao društvenoj pojavi.


Od 12.00 sati:     Uporaba glazbe u religioznoj transcendenciji

U okviru ovoga predavanja uspoređuje se uporaba glazbe u new age religioznosti i u pentekostalnoj religioznosti. Riječ je o nadilaženju normalnoga stanja svijesti i pomaka k onome neuobičajenom. Glazba u službi meditacije nasuprot glazbi u službi transa! Što je zajedničko, a što različito? Što se dešava u ljudskome mozgu za vrijeme religiozne transcendencije?


Od 15.00 sati:     Glazba u holivudskom filmu

Mnogo je nepoznanica o stvaranju glazbe za potrebe holivudskoga filma. Bitna je razlika između poimanja filma u Hrvatskoj i SAD u tome da je američki film industrija koja se marketinški gotovo ne razlikuje od McDonald’sovih hamburgera. U takvim uvjetima skladatelji imaju priliku biti originalni tek u neznatnoj mjeri, dočim se preostalih 90% produkcije pokorava zakonima tržista. Na ovom će se predavanju predstaviti neke specifičnosti vezane za proizvodnju filmske glazbe u Hollywoodu. Prateći će videoprimjeri ilustrirati osnovne teze.


Mladen Milićević diplomirao je (1982) i magistrirao (1986) kompoziciju na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu u klasi Josipa Magdića. Godine 1986. odlazi u SAD, gdje je magistrirao na Wesleyan University (1988) kod Alvina Luciera, a potom i doktorirao na University of Miami kod Dennisa Kama. Usavršavao se na Aspen Music School kod Michaela Czajkowskog. Njegov se raniji rad odvijao na polju elektroničke i scenske glazbe, kao i glazbe za teatar, film, radio i televiziju, pri čemu je dobio i nekoliko nagrada, između ostalih i Nagradu Sedam sekretara SKOJ-a. Od boravka u SAD izvodi mu se elektronička glazba, skladao je za ples, snimio nekoliko eksperimentalnih filmova, postavljao instalacije i izlagao slike. Također je skladao i filmsku glazbu. Predavao je na mnogim međunarodnim kongresima i simpozijima o područjima kao što su glazba, film, semiotika, neuroznanost, umjetna inteligencija, sociologija, estetika i religija. Sada je profesor i pročelnik Odsjeka za umjetnosti snimanja zvuka na Loyola Marymount University u Los Angelesu.
 

Nazad