hr | en

Koncert u Zadru - "Kad je Piazzolla sreo Bacha"

Objavljeno: 2011-12-12

U utorak, 13. prosinca 2011. u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održat će se koncert pod nazivom "Kad je Piazzolla sreo Bacha". Gostuje slovenski ansambl Clavimerata.


Utorak, 13. prosinca u 20h
Svečana dvorana Sveučilišta
koncertna pretplata
Kad je Piazzolla sreo Bacha
Povodom 100. rođendana Ástora Piazzolle
Ansambl CLAVIMERATA (Slovenija)Janez PODLESEK, violina, Gregor  KOVAČIČ, klarinet, Ilonka PUCIHAR, klavir
Borut  ZAGORANSKI, harmonika i Mateja Murn ZORKO, kontrabas
Á. Piazzolla, J.S. Bach

Slovenski ansambl Clavimerata u osnovi čini trio – Gregor Kovačič (klarinet), Janez Podselek (violina) i Ilonka Pucihar (klavir). Za potrebe koncerta Kad je Piazzola sreo Bacha u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru 13. prosinca u 20 sati pridružili su im se hrvatsko – slovenski harmonikaš Borut Zagoranski te kontabasistica Mateja Murn Zorko.
Radi se o ansamblu koji je podjednako posvećen klasičnoj glazbi kao i suvremenom repertoaru bivajući istodobno uvijek na istom putu – u potrazi  za glazbenim sadržajem. Estetika koju njeguje nadilazi akademske granice i doseže izuzetnu originalnost i raznovrsnost na svim razinama. Clavimerata se tako bavi istraživanjem boja i nepregledne palete izražajnosti pa su joj pritom potrebni suradnici i to u obliku pjevača, glumaca, udaraljkaša, harmonikaša ili kontrabasista.
Originalni glazbeni program omogućuje im tako bliskost s publikom, bolju komunikaciju i dobre reakcije.  
Clavimerata je utemeljena 1997. godine pod nazivom Trio Mefisto. Vještinu svirke i interpretacije usavršavali su s profesorima kao što su Primož Lorenz, Henry Mayer, Martin Spangenberg itd… Dobitnik je niza nagrada u Sloveniji, a svoje koncerte Clavimerata je održala diljem Europe i svijeta. Suradnici Clavimerate su ugledni glazbenici mahom iz Slovenije i Hrvatske. Jedan od njih je i harmonikaš Borut Zagoranski koji je rođen u Sloveniji a studij je završio u Puli na Filozofskom fakultetu, studij za klasičnu harmoniku. Od tada je ostao u Hrvatskoj i to kao profesor na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli na Odsjeku za klasičnu harmoniku. Jedan je od najuglednijih harmonikaša u Hrvatskoj i Sloveniji koji se može podičiti nizom uglednih nagrada na internacionalnoj razini poput prve nagrade na natjecanju The Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award 2006., natjecanje u Castelfidardu  gdje je dobio posebno priznanje za osvojenih punih 100 bodova itd.


 

Nazad