hr | en

Preminula operna umjetnica Sena Jurinac

Objavljeno: 2011-11-24

Proslavljena hrvatska operna pjevačica, sopranistica Sena (Sreberenka) Jurinac umrla je u utorak, 22. studenog 2011., u Augsburgu nakon teške bolesti u 91. godini, priopćila je Bečka državna opera, a objavio ORF.


Sena Jurinac rođena je 1921. u Travniku u Bosni i Hercegovini. Godine 1942. počela je nastupati u zagrebačkom HNK, a od 1944. do umirovljenja djelovala je u Bečkoj državnoj operi.

Na početku karijere pjevala je i u opereti, na festivalu u Glynedeborneu istaknula se tumačeći Mozartove likove, a kao prvakinja Bečke državne opere bila je gošća Salzburških i Bayreuthskih svečanih igara, Convent Gardena i milanske Scale.

Smatra se protagonisticom mnogih povijesnih opernih produkcija, a glazbena kritika isticala je da je riječ o sugestivnoj i profinjenoj umjetnici izražajna glasa, vrhunske muzikalnosti i atraktivne scenske pojave.

Sena Jurinac tijekom duge i bogate umjetničke i glazbene karijere ostvarila je bogat i raznolik repertoar likova složene osobnosti.

Glavne uloge ostvarila je u operama R. Straussa, W. A. Mozarta, G. Verdija, C. Monteverdija, G. Puccinija, L. van Beethovena, P. I. Čajkovskoga, R. Wagnera, L. Janačeka i drugih. Pjevala je i na koncertima te snimila niz opera za velike tvrtke RCA, EMI, CETRA, HMV, PHILIPS, DGG i DECA.

Godine 1982. povukla se s pozornice i počela baviti pedagoškim radom. (Hina)

Nazad