hr | en

Koncert Komornog sastava SPO OSRH

Objavljeno: 2011-11-24

Komorni sastav Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH održat će koncert u četvrtak 24. studenog 2011. godine u 20,00 sati u Dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda. Orkestrom će ravnati maestro Tomislav Fačini, solistice su Mia Elezović, glasovir i sopranistice Monika Cerovčec, Ana Lice i Ilijana Korać.


Program
 
Paul Hindemith: Kammermusik no2 op. 36

Dora Pejačević: Der Winter

Richard Strauss: Morgen op.27

Edvard Grieg: Solveigs sang

Béla Bartók: Rumunjski plesovi

Tomislav Fačini: Magnificat

 

Tomislav Fačini rođen je u Zagrebu 1975. godine. Godine 1992. upisuje studij dirigiranja na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova. Studij završava 1996. godine. Nagrađen je Rektorovom nagradom. Po nastavku školovanja u Milanu na Accademmia Hans Swarowsky i Hochschule für Musik u Karlsruheu, zapošljava se kao asistent pri odsjeku za dirigiranje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Od 1993. dirigent je Oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu. Ta aktivnost donosi mu više prvih nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima, Nagradu Grada Zagreba, dvije nagrade Hrvatskog društva skladatelja.

Na Varaždinskim baroknim večerima ravnao je premijerom Paisiellova Seviljskog brijača. U Zagrebačkom je HNK asistirao na brojnim opernim produkcijama, od Mozartovih Čarobne frule i Otmice iz saraja do suvremenih Trigosovih De cachetito raspado i Mis dos cabezas. 1996. godine osvojio je Drugu i posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju dirigenata Antonio Pedrotti u Trentu. U zagrebačkom HNK 2001. povodom stote godišnjice Verdijeve smrti ravnao je premijerom Traviate, kao i Puccinijeva Trittica.

U travnju 2004. godine postaje i šef dirigent Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske. S tim je Orkestrom snimio više od dva sata glazbe domaćih autora, posebice mlađe generacije.

2003. godine dirigirao je na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara. Sa Simfoničarima RTV Slovenije snimio je u protekle dvije godine za potrebe radiodifuzije i nosača zvuka preko četiri sata glazbe, slovenskih autora, klasičnog repertoara i glazbe za film.

Surađivao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Varaždinskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, orkestrima HNK u Zagrebu i Rijeci, Operom Narodnog pozorišta u Sarajevu, Orchestra Haydn di Trento e Bolzano, Baden-Baden Philharmonie, Orchestra Sinfonica Siciliana, Zbor HRT. Nastupio je na svim relevantnim hrvatskim festivalima. Od 2005. godine umjetnički je ravnatelj Glazbenih večeri u sv. Donatu.

Nazad