hr | en

Koncert sakralne glazbe u Remetincu

Objavljeno: 2011-11-23

U župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Majke Božje u Remetincu, u četvrtak, 24. studenog 2011. u 19 sati, koncert će održati Ivanka Stahuljak, sopran i Javor Valjak, orgulje. Na programu su djela F. Mendelssohna, J. S. Bacha, W. A. Mozarta, J. Valjka, C. A. Francka. Ulaz na koncert, u organizaciji Centra za kulturu Novi Zagreb, je besplatan.


IVANKA STAHULJAK, sopran
JAVOR VALJAK, orgulje(foto: (c) Mirko Cvjetko)

Program:
1.  F. Mendelssohn-Bartholdy (1809. - 1847.): Sonata u A-Duru; Op.65, No.III.
                                                                                          Con moto maestoso
                                                                                          Andante tranquillo

2.  J. S. Bach (1685. - 1750.):  Arija iz  „Notenbuch der Anna Magdalena Bach“:
                                                                         „Bist du bei mir“; BWV 508
                                                                         Arija iz „Magnificat in D-Dur“; BWV 243:
                                                                          „Quia respexit humilitatem“

                                                                         „O Mensch, bewein' dein' Sünde gross“ à 2 Clav. e Pedale; BWV 622
3. W. A. Mozart (1756. - 1791.): „Ave verum corpus“ KV 618
                                                                                   Arija iz „Vesperae solenne de confessore“; KV 339:
                                                                                   „Laudate Dominum“

4. J. Valjak (1989.): -Improvizacija na napjev iz pjesmarice „Cithara octochorda“ g. 1757.:
                                   Suite française en style classique; „Plein Jeu“, „Récit du Cromorne en taille et dessus de
                                   Cornett“,  „Quatuor“,  „Grand Jeu“
5. C. A.Franck (1822. - 1890.): „Ave Maria“; FWV 57, Arija iz „Messe Solennelle“; FWV 59:
                                                    „Panis Angelicus“

Ivanka Stahuljak (Zagreb) pripadnica je treće generacije obitelji Althaller pridošle u Hrvatsku. Nakon završetka srednje glazbene škole Pavla Markovca (teoretski odjel) i mature na II.gimnaziji upisuje studij na PMF-u i usporedno solo pjevanje na Glazbenoj školi Blagoja Berse. Studij solo pjevanja nastavlja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje diplomira u razredu prof. Zlatka Šira. Već ranije kao članica Mješovitog zbora HRT-a nastupa kao solistica u prvoj TV emisiji u boji, redatelj Anton Marti, 1974. godine, te snima za radio
Zagreb. Suprugovim odlaskom na dužnost veleposlanika RH u Pragu (1992.-1998.) započinje životnu etapu vezanu uz obitelj s dvoje djece i društvenu djelatnost veleposlanstva, koja je u službi reprezentativnog značaja pjevačkih nastupa na koncertima u veleposlanstvu, te u praškim koncertnim dvoranama i na humanitarnim kućnim koncertima, uz suradnju istaknutih čeških glazbenika, violinista Josefa Suka i Jana Talicha, pijanista Jana Panenke i Kvite Bylinske, te Tria Kubelik. Uz pjevanje bavi se i dalje humanitarnom djelatnošću. Ona obuhvaća djecu iz dječjih domova u Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Slovačkoj, temeljem organiziranja programa zajedničkih druženja u ljetnim i zimskim praznicima, a uz to i organiziranjem međunarodnih konferencija voditelja ustanova u spomenutim zemljama, s početnom inicijativom takvog događanja u našoj domovini Hrvatskoj (Zagreb), gdje je do sada već dva puta bila organizatorom.

Javor Valjak (Zagreb) maturirao je glazbenoteoretske discipline i orgulje u razredu prof. Jasne Šumak - Picek (2009.) na glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
Studij orgulja nastavlja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu prof. Marija Penzara, gdje je sada na trećoj godini studija.
Redoviti je sudionik seminara na području interpretacije glazbe za orgulje u zemlji i inozemstvu, usavršavajući se kod renomiranih umjetnika među kojima valja istaknuti prof. Christopha Bosserta, prof. Romana Peruckog, te prof. Libora Dudaša.
Šest godina za redom polaznik je seminara „Orguljaške ljetne škole“ u Šibeniku, seminara glazbe renesanse i baroka (prof. Mario Penzar), recentne glazbe (prof. Natalija Imbrišak), orguljske improvizacije (prof. Anđelko Igrec), liturgijske glazbe (prof. Jasna Šumak – Picek i prof. Sanja Spahija), te organologije (prof. Emin Armano). Ostvario je niz zapaženih nastupa u zemlji i inozemstvu (Varaždin, Zagreb, Rijeka, slovensko Novo Mesto, Salzburg…). Član je Hrvatskog društva crkvenih glazbenika i društva za očuvanje povijesnih orgulja „Organum“. Isto tako kao orguljaš surađuje sa više zborova u Zagrebu i okolici. Uz studij bavi se kompozicijom (mnoge kompozicije izveli su polaznici seminara „Orguljaške ljetne škole“), stilskom improvizacijom na orguljama, te organologijom. Djeluje kao naslovni orguljaš i regens chori župne crkve Sv. Ivana Krstitelja na Novoj Vesi u Zagrebu.
 

Nazad