hr | en

Ovacije Van Bod Triju u Beču

Objavljeno: 2011-11-23

Gostovanje Van Bod Tria u Beču, u ponedjeljak, 21. studenog 2011, u okviru 7. Festivala hrvatske glazbe u Beču, u organizaciji Muzičkog informativnog centra KDZ, izazvalo je oduševljenje bečke publike u Gradskoj vijećnici.


"Četiri su puta Bečani pozivali na bis mladog talentiranog pijanista i kantautora čije je umjetničko ime Van Bod i dvojicu članova njegova sastava, bubnjara Bornu Šercara i kontrabasista Juricu Štelma, isprativši ih ovacijama. Pljesak se na kraju pretvorio u ritmičko udaranje u taktu izvedenih skladbi kantautora Van Boda, kojem je tako inače zahtjevna bečka publika odala priznanje za njegovu briljantnu interpretaciju i na novi i originalan način predstavljen pop-stil, oblikovan po zakonitostima klasičnih glazbenih formi" - piše u osvrtu za Večernji list Snježana Herek. "Sretan sam da je bečka publika prepoznala naš glazbeni izražaj i što nas je od samog početka pratila i zajedno s nama komunicirala – rekao je za Večernji list Van Bod, koji je kao i Borna Šercar i Jurica Štelma poznat i izvan granica Hrvatske. Posebno je zahvalio Davoru Merkašu, voditelju Muzičko-informativnog centra KDZ-a, koji je Trio pozvao na 7. Festival hrvatske glazbe u Beču", zaključuje Herek.

Večernji list

VAN BOD TRIO

VLADIMIR BODEGRAJAC – VAN BOD, vokal, glasovir
BORNA ŠERCAR, bubnjevi
JURICA ŠTELMA, bas

Vladimir Bodegrajac (umjetničko ime Van Bod) rođen je 1978. godine u Zagrebu. Pohađao osnovnu i srednju glazbenu školu „Vatroslav Lisinski“, klavirski i teorijski odsjek. Diplomirao klavir u klasi Prof. Marine Ambokadze i muzikologiju pod mentorstvom Prof. Dr. Sc. Larisse Loginove na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“, na kojoj upisuje i završava magisterij klavira pod vodstvom Prof. Marine Ambokadze. Aspiranturu kompozicije, ekvivalent doktorata, završava na Državnom  konzeravatoriju „Komitas“, Armenija, u klasi Prof. Dr. Sc. Armena Smbatyana. Radio je kao asistent rektora armenskog konzervatorija Prof. Dr. Sc. Armena Smbatyana na odsjeku kompozicije i Prof. Marini Ambokadze (umjetničkoj savjetnici Ive Pogorelića) na odsjeku klavira na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“. Kompozitor je himne „Sea of love“ za UNESCO dječju fondaciju, osvaja nagradu Emerging composer na „Waging Peace Through Singing“ natjecanju, Oregon, USA, 2002., nastupa na „Dori“ 2004. i radi na orkestracijama sa Stepanom Shakaryanom - direktnim nasljednikom i studentom Arama Khachaturiana. Skladbe koje piše i izvodi formirane su u osobitom stilu u pop maniri, poštivajući zakonitosti klasičnog glazbenog oblikovanja. Za pjesme koje izvodi sam piše stihove.

www.bodegrajac.com
 

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar (Zagreb, 1972.) diplomirao je u klasi Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Zaposlen je u Big Bandu HRT-a, a honorarno djeluje u Simfonijskom orkestru HRT-a, Zagrebačkoj filharmoniji, Simfonijskom puhačkom orkestru Hrvatske vojske, Orkestru Hrvatskog narodnog kazališta i dr. Djeluje u više sastava koji se bave jazz glazbom: Spike Quartet, Dona Lee Quartet, Trio Ivana Kapeca, Zagreb Jazz Portrait, Il Gruppo Delle Azioni Progresive, Ladislav Fidri Quintet i Trio Matije Dedića. Surađivao je Michelom Legrandom, Miljenkom Prohaskom, Boškom Petrovićem, Josipom Lisac i dr. U suradnji s Ivanom Bilić i Božidarom Rebićem osnovao je udaraljkaški trio Boobnyar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe. Zapaženi su njegovi nastupi na glazbenim staklenkama - flashophone - s gitaristom Antom Gelom diljem Europei Južne Amerike. Dobitnik je nagrade Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. godine.

www.myspace.com/bornasercar


 

Jurica Štelma svira kontrabas od svoje trinaeste godine. Nakon završenih studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, diplomirao je 2000. godine (Master of Music) na UW u Seattleu. Pohađao je mnoge radionice za kontrabas, a sudjelovao je i u mnogim međunarodnim natjecanjima. Od 1998.godine prvi je kontrabasist orkestra Opere i baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Surađuje s brojnim ansamblima, od klasičnih komornih  preko jazz, latino-jazz combo do rockabilly i ritam & blues bendova koji su njegova istinska strast i s kojima je snimio i mnoge albume u Španjolskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Nazad