hr | en

Mladi u Lisinskom: Goran Jurković, Ivan Batoš i Goran Tudor

Objavljeno: 2011-11-23

U ponedjeljak, 28. studenog 2011. u 20 sati u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u okviru Tribine Darko Lukić i ciklusa Mladi u Lisinskom koncert će održati Goran Jurković, saksofoni, Ivan Batoš, glasovir te Goran Tudor, live elektronika. Na programu su djela Villa-Lobosa, Ruždjaka, Schmitta, Tudora, Gamischa i Laube.


GORAN JURKOVIĆ, saksofon
IVAN BATOŠ, klavir
GORDAN TUDOR, live elektronika
Mladi u Lisinskom
45. tribina Darko Lukić

Program

Heitor Villa-Lobos: Fantazija za tenor saksofon i glasovir
Marko Ruždjak: Passamezzo za alt saksofon i tam-tam (jedan izvodač)
Gordan Tudor: dA-dA minijature za tenor saksofon i glasovir
Florent Schmitt: Legende za alt saksofon i glasovir
Julian Gamisch: unten za bariton saksofon i glasovir (jedan izvodač)
Christian Lauba: HARD za tenor saksofon solo

Goran Jurković (Zagreb, 1983.) diplomirao je saksofon na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu 2006. godine u razredu Dragana Sremca. Tri godine poslije upisao je magisterij na Konzervatoriju u Beču u razredu Larsa Mlekuscha. Usavršavao se na majstorskim tečajevima Claudea Delanglea, Eugenea Rousseaua, Arna Bornkampa, Philippea Portejoiea te kod članova Zagrebačkog kvarteta saksofona. Aktivno nastupa kao solist i kao član nekoliko komornih ansambala po cijeloj Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i diljem Europe. Nastupao je u bečkom Musikvereinu, Dvorani Bruckner u Linzu, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Muzičkom biennalu Zagreb... Nastupio je kao solist uz Zagrebačku filharmoniju u sezoni 2005./2006. u izvedbi Koncerta Pavla Dešpalja. Solistički ili u komornim ansamblima praizveo je skladbe Mirele Ivičević, Ivane Kiš, Matthiasa Kranebittera, Gordana Tudora i Juliana Gamischa. Suosnivač je Trija GIG, komornog ansambla za koji piše i vlastite aranžmane. Član je kvarteta saksofona NewSaxQuartet i Mobilis-Saxophonquartetta s kojim je 2011. u izdanju izdavačke kuće Gramola izda prvi nosač zvuka. Redovito nastupa uz pijanista Ivana Batoša. Nastupio je na 14. Svjetskom kongresu saksofonista 2006. u Ljubljani, predstavivši se skladbama hrvatskih autora za saksofon solo. Uz prve nagrade na domaćim natjecanjima, laureat je i mnogih međunarodnih natjecanja. Izdvajaju se prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Gradus ad Parnasum 2009. te Fidelio 2010. Također, dobitnik je posebne Nagrade za muzičku kreaciju i interpretaciju na međunarodnom kazališnom festivalu Sluk za predstavu I drvo je bilo sretno redatelja Renea Medvešeka, koja već niz godina igra u Teatru Exit. Radi kao nastavnik saksofona u Glazbenoj školi Jastrebarsko gdje je s velikim uspjehom pokrenuo Školu saksofona u Jaski, proljetni seminar za učenike i studente saksofona.

Ivan Batoš (Split, 1979.) diplomirao je glasovir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đure Tikvice 2002. godine. Trenutačno je na poslijediplomskom studiju u razredu Lovre Pogorelića. Tijekom školovanja osvojio je tri prve nagrade na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa. Dobitnik je nagrade za najboljeg umjetničkog suradnika na Tribini Darko Lukić i Godišnje nagrade Društva sveučilišnih profesora i drugih znanstvenika u Zagrebu najboljim mladim znanstvenicima i umjetnicima za područje glazbene umjetnosti za akademsku godinu 2002./2003. U duu s Gordanom Tudorom primio je nagradu Judita Slobodne Dalmacije. Usavršavao se na seminarima kod Anatolija Katza, Viktora Meržanova, Davida Livelyja, Arba Valdme i drugih. Od ožujka do rujna 2003. bio je znanstveni novak na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a od rujna 2003. radi kao umjetnički suradnik na Odsjeku za puhačke instrumente Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

 

Nazad