hr | en

Portret Dore Pejačević u Zagrebu posredovanjem Muzičkog informativnog centra KDZ

Objavljeno: 2011-07-20

U Beču je, u utorak 19. srpnja 2011., sin istaknute hrvatske skladateljice Dore Pejačević (1885. - 1923.), Theodor Lumbe, poklonio majčin portret zagrebačkoj Modernoj galeriji. Riječ je o ulju na platnu istaknutog hrvatskog slikara Maksimilijana Vanke iz 1917. koje će postati dio najveće Zbirke hrvatske moderne umjetnosti koja broji oko deset tisuća eksponata, a od kojih je oko 800 u stalnom postavu.


Primopredaja ovog umjetničkog djela izvršena je zahvaljujući suradnji Moderne galerije, Veleposlanstva RH u Austriji, Odjela za kulturu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH i Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb s gospodinom Theodorom Lumbeom.

Voditelj Muzičkog informativnog centra KDZ, Davor Merkaš, kao idejni začetnik i posrednik u ovom likovno-glazbenom projektu, izrazio je zahvalnost gospodinu Lumbeu na velikodušnoj gesti te naglasio kako za stvaralaštvo ove hrvatske skladateljice postoji sve veći interes domaće, a osobito inozemne javnosti. O tome svjedoče i dva već objavljena nosača zvuka u izdanju njemačke nakladničke kuće CPO, dok su tri još u pripremi.

(opširnije: Večernji list, foto na naslovnici: Snježana Herak / VLM)

Nazad