hr | en

45. međunarodna smotra folklora

Objavljeno: 2011-07-19

Od 20. do 24. srpnja 2011. u Zagrebu će se održati 45. međunarodna smotra folklora u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb. Središnji program Smotre bit će posvećen Hrvatima koji žive izvan Hrvatske. Folklorna društva i skupine iseljenih Hrvata s drugih kontinenata i Hrvati iz europskih zemalja predstavit će različite načine njegovanja i prikazivanja glazbene i plesne baštine.


Osobita će pozornost biti usmjerena doticajima naroda i kultura, odnosno međusobnim utjecajima i specifičnim oblicima koji nastaju u novome okruženju, u prepletanju useljeničke kulture s kulturom starosjedilaca ili pripadnika drugih iseljeničkih skupina.

Na Smotri će nastupiti i folklorna društva iz Hrvatske i iz drugih zemalja. Uz nastupe na pozornicama bit će organizirane i popratne priredbe (izložbe, glazbene i plesne radionice, koncerti crkvene pučke glazbe i etnoglazbe, sajam tradicijskih obrta i suvenira).

Poznato je da u hrvatskom iseljeništvu djeluju brojna zavičajna i folklorna društva, glazbeni i plesni ansambli, koji se međusobno znatno razlikuju po sastavu članstva, repertoaru i načinima organizacije. Mnoga folklorna društva hrvatskog iseljeništva djeluju po uzoru na hrvatski folklorni amaterizam, pa mnogi i surađuju s glazbenim i plesnim voditeljima i pedagozima iz Hrvatske i/ili u Hrvatskoj educiraju buduće vlastite voditelje/stručnjake. Tim se putem djelomice prenosi i repertoar koji nerijetko nastoji prikazati raznolikost glazbenih i plesnih tradicija iz cijele Hrvatske, to je osobito poželjno kada su članovi društva podrijetlom iz različitih hrvatskih krajeva, a eventualno pripadaju i različitim naraštajima hrvatskog iseljeništva.

Neka iseljenička društva imaju zavičajni značaj jer okupljaju članove iz određenog kraja ili užeg zavičaja, pa im je i repertoar često usredotočen na tradicije kraja iz kojega su potekli. Glazbeni i plesni amaterizam, posebice folklorni, nerijetko okuplja useljenike različita podrijetla, etničke i kulturne pripadnosti, pa se njime unutar zajedničke nove domovine razmjenjuju kulturni utjecaji i stvaraju novi oblici amaterskog bavljenja kulturom.
45. međunarodna smotra folklora u Zagrebu želi ukazati na odnose hrvatskog iseljeništva prema zemlji i kulturi iz koje su ponikli i na istovremeno uklapanje u društvo i kulturu nove domovine.  

Organizator Smotre se nada da će uz sudionike službenog programa okupiti u Zagrebu i brojne članove drugih iseljeničkih folklornih društava koji će uz scenski program Smotre moći sudjelovati i u glazbenim i plesnim radionicama.

Program

www.msf.hr

Nazad