hr | en

Dječji zbor Brevis iz Osijeka pobjednik International Musical Eisteddfod 2011. u Wellsu Llangollen

Objavljeno: 2011-07-14

Dječji zbor Brevis iz Osijeka predvođen dirigenticom Antoanetom Radočaj – Jerković i glasovirskim suradnikom Davorom Dedićem, 6. srpnja 2011. godine, pobijedio je na jednom od najprestižnijih međunarodnih natjecanja pjevačkih zborova Llangollen International Musical Eisteddfod 2011.


Nastup zbora na natjecanju omogućilo  je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Odjel za međunarodnu suradnju.

Zbor se natjecao u kategoriji starijih dječjih zborova u kojoj je nastupilo ukupno 23 zbora iz Malezije, Slovačke, Australije, Kanade, Ukrajine, Estonije, Novog Zelanda, Engleske, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja. Llangollen International Eisteddfod je natjecanje s 65-godišnjom tradicijom i do sada je na njemu nastupilo nekoliko tisuća pjevačkih zborova iz cijelog svijeta. S područja Hrvatske i bivše Jugoslavije svega nekoliko – onih najboljih. Dječji zbor Brevis bio je ovogodišnji jedini hrvatski predstavnik.

Dječji zbor Brevis uvjerljivo je odnio pobjedu s osvojenih čak 178 od mogućih 180 bodova. Stručni žiri u sastavu Peter Erdei (Mađarska), Ralph Allwood (Engleska), Patrick Russill (England) osobito je pohvalio muzikalnost i vokalnu tehniku zbora te izvrstan odabir repertoara za natjecanje koji se sastojao od kompozicija Zoltana Kodalya i Josipa Štolcera Slavenskog.  

Nastup zbora u živo su pratile britanske i welške televizijske kuće (BBC, Llangollen TV), a BBC je emitirao i prilog o pobjedi s proglašenja nagrađenih. Nastup zbora moguće je pogledati na http://llangollen.tv/en/clip/childrens-choir-brevis/

Dječji zbor Brevis osnovan je 2004. godine kao pomladak Vokalnog ansambla Brevis. Voditelji zbora su Antoaneta Radočaj – Jerković, dirigent i Davor Dedić, klavirski suradnik. Ovaj tim priznatih osječkih glazbenika i glazbenih pedagoga odgojio je mnoge generacije zborskih pjevača, te svojim radom uspješno pridonosi živosti hrvatske zborske kulture.  Zbor okuplja pedesetak djevojčica i dječaka u dobi od 13 do 18 godina. Sudjelovao je u mnogim projektima zajedno s Vokalnim ansamblom Brevis - B.Britten: Mali dimnjačar (2004.), C. Orff: Carmina Burana (2005.) J. Rutter: Mass of the children (2007. i 2008.) Praizvedba oratorija D. Bobić: Izaija (2009.), K. Jenkins: Adiemus (2010.), Božićni koncerti Božić s Brevisima (2010. i 2011.),  ali je ostvario i zapažene samostalne uspjehe.  Koncertirao je u Hrvatskoj i na  turnejama u Austrija, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj. Zbor je osvajao nagrade na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima pjevačkih zborova:

1. nagrada i 1. mjesto na državnom natjecanju pjevačkih zborova u Varaždinu (pod imenom Dječji zbor GRM Polifonija Osijek)

3. nagrada na međunarodnom natjecanju zborova Il Garda in Coro u Malcesineu (Italija)

 

(http://www.international-eisteddfod.co.uk/)

za daljnje informacije:
Antoaneta Radočaj – Jerković
098/776736

Nazad