hr | en

Sopranistica Mira Vlahović dobitnica nagrade publike grof Čikulin!

Objavljeno: 2011-07-13

Zaprešić, 13. srpnja 2011. – Sinoć su u poslovnici Erste banke u Zaprešiću, zlatnog sponzora i sponzora nagrade publike 2. Međunarodnih glazbenih svetkovina „Lužnica u smiraj ljetnih noći A.D. 2011.“ svečano objavljeni rezultati glasovanja publike za već tradicionalnu nagradu publike „Grof Čikulin“.


Sva četiri koncerta održana su u parku pred sjevernim ulazom u dvorac koji se i ove godine pokazao sjajnim ambijentalnim scenskim prostorom koji sve izvođače dodatno nadahnjuje na sugestivnost izričaja i energiju komunikacije  s publikom, stvarajući sasvim novi neponovljiv doživljaj i kvalitetu izvedbe. Publika na Svetkovinama ocjenjuje upravo to nešto - umjetničku izvedbu i njen sklad s ozračjem dvorca i parka, kulturne, prirodne i duhovne baštine Lužnice.

Najviši ukupan prosjek ocjena posjetitelja na glasačkim listićima donio je uglednoj sopranistici i prvakinji Opere HNK u Zagrebu Miri Vlahović ovogodišnju nagradu „Grof Čikulin“!
Ovim koncertom pod nazivom Moje pjesme, moji snovi Mira Vlahović obilježila je 30-tu obljetnicu umjetničke karijere uz Tamburaški orkestar HRT pod dirigentskim vodstvom Siniše Leopolda te gosta tenora Tvrtka Stipića.  Publika je uživala u dramaturški odlično osmišljenom presjeku repertoara  te  paleti ugođaja i raspoloženja od izvornih međimurskih pjesama, sakralnih skladbi, poznatih opernih i operetnih arija, poneke filmske teme, napolitanske kancone…!  

Nagrada publike „Grof Čikulin“ dodjeljuje se umjetnicima čija se izvedba po ocjeni publike najbolje uklapa u jedinstveno ozračje Lužnice. Autorstvo likovnog rješenja nagrade potpisala je akademska kiparica Irena Škrinjar, dobitnica zlatne plakete na 1. Hrvatskom triennalu keramike te predsjednica Udruge likovnih stvaralaca Zaprešića. Lani su  nagradu ponosno ponijeli makedonska pop diva Kaliopi i čuveni gitarist i lutnjist Edin Karamazov za koncertnu izvedbu zajedničkog albuma „Oblivion“.


Sopranistici Miri Vlahović čestitala je i nagradu uručila direktorica filijale Erste banke u Zaprešiću Iva Zahrastnik,  u nazočnosti  koprodukcijskih partnera Višnje Goljački, ravnateljice POU Zaprešić,   te Vedrane Koceić, direktorice zaprešićke privatne tvrtke Lifestyle. S. Miroslava Bradica, ravnateljica Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor, Lužnica ispričala se neodgodivim obvezama te čestitala dobitnici nagrade.
Iva Zahrastnik tom prigodom je među brojnim glasačkim listićima izvukla i listić čija je vlasnica gđa. Tatjana Mutak  dobila  Diners club kreditnu karticu u vrijednosti od  1.000,00 kn, te dodala: “Ponosni smo što možemo biti partner u ovom lijepom projektu koji promiče kulturne vrijednosti, ali i povijesnu baštinu zaprešićkog kraja s obzirom da se održava u prekrasnom baroknom dvorcu i parku Marijin dvor - Lužnica. Zaprešić kao grad velikog potencijala te mladih i obrazovanih ljudi za našu banku predstavlja jedno od najznačajnijih strateških mjesta“.Ovogodišnji program kao nastavak lani započete zaprešićke glazbene bajke sjajno su prihvatili Zaprešićani, ali i brojni posjetitelji iz Zagreba i cijele županije.  Na najavnom koncertu održanom 20. lipnja nastupila je Tamara Obrovac predstavivši ujedno novi album  „Madirosa“ u suradnji s uglednim češkim gudačkim kvartetom Epoque. Koncert su u izravnome prijenosu  zabilježili Hrvatska televizija i Hrvatski radio. U petak 08. srpnja svoj obljetnički koncert uz Tamburaški orkestar HRT pod dirigentskim vodstvom Siniše Leopolda, održala je Mira Vlahović.  Idućeg dana, u smiraj ljetne večeri  9. srpnja Lužnica je uronila u najljepše filmske glazbene teme popraćene  najemotivnijim filmskim prizorima uz dojmljiv nastup talijanskog Nino Rota Ensemble-a iz Ancone, u suradnji s Talijanskim kulturnim institutom u Zagrebu,  u prigodi stote obljetnice rođenja skladatelja Nina Rote! Vikend glazbenih svetkovina zaključen je u nedjelju, 10. srpnja izuzetnim prekooceanskim gostovanjem čudesnoga kubanskog ansambla za staru glazbu Ars Longa iz Havane koje je ostvareno  u suradnji  s uglednim slovenskim festivalom SEVICQ Brežice! Kubanski glazbenici proveli su posjetitelje kroz tematski program Božanska i svjetovna ljubav – glazba Latinske Amerike 17. i 18. stoljeća, sjajno se uklopivši u ozračje Lužnice.

Predstavnice  koprodukcijskih partnera veoma su zadovoljne realizacijom i rezultatima ovog javno-duhovno-privatnog koprodukcijskog partnerstva uz podršku brojnih pokrovitelja i partnera iz lokalne samouprave i poduzetništva.

Pokazalo se da su i šira i stručna javnost prepoznale viziju i koncepciju Svetkovina. Zaprešić je dobio jagodu na vrhu torte - glazbenu bajku uronjenu u prirodnu i duhovnu baštinu,  koja je ugostila vrhunske inozemne i domaće glazbenike povezane zajedničkom strašću i potrebom za uspostavljanjem duboke komunikacije s publikom kroz umjetničku  izvedbu. Gotovo tisuću posjetitelja imalo je priliku upoznati vrijednost kompleksa baroknog dvorca i parka Marijin dvor, Lužnica čija je ljepota najraskošnija upravo u  lipnju i srpnju. Prve analize i evaluacije pokazuju vrlo visoki stupanj zadovoljstva posjetitelja organizacijom događanja te želju za ponovnom posjetom.   
 

KOPRODUKCIJA:

Pučko otvoreno  učilište Zaprešić www.pouz.hr,
Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica www.luznica.com
Lifestyle d.o.o. Zaprešić  www.lifestyle.hr

Kontakt za medijske upite:
Vedrana Koceić, Lifestyle d.o.o. Zaprešić;
098 335 416, info@lifestyle.hr


 

Nazad