hr | en

Petrit Çeku u Zaprešiću

Objavljeno: 2011-05-13

U subotu 21. svibnja u 19.30 sati u Muzeju Matija Skurjeni u Zaprešiću koncert će, u okviru Zagrebačkog glazbenog prstena Koncertne direkcije Zagreb, a u suradnji s POU Zaprešić, održati Petrit Çeku, gitara.


Petrit Çeku, gitara

Program

Manuel Ponce
Sonate Romantique
(Hommage a Schubert)
Allegro non troppo, semplice
Andante
Moment Musical, Vivo
Allegro non troppo e seriosoMario Castelnuovo-Tedesco
Capriccio Diabolico
(Omaggio a Paganini)Agustín Barrios
Chôro de Saudade
Un Sueño en la FlorestaJoaquín Rodrigo
Elogio de la Guitarra  
Allegro
Andantino
AllegroPetrit Çeku je rođen 1985. godine u Prizrenu (Kosovo). U rodnom gradu završio je osnovnu glazbenu školu i prva dva razreda srednje škole u klasi profesora Luana Sapunxhije. Godine 2002. dolazi u Zagreb da bi nastavio školovanje u glazbenoj školi Pavla Markovca u klasi prof. Xhevdeta Sahatxhije. Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Darka Petrinjaka.
Dobitnik je prvih nagrada na brojnim natjecanjima poput natjecanja Anna Amalia u Weimaru (Njemačka), Emilio Pujol u Sassariu (Italija) i Andrés Segovia u Velbertu (Njemačka). Godine 2004.  predstavio je Hrvatsku na natjecanju Europska glazbena nagrada za mlade gdje je dobio prvu nagradu i uz to osvojio posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora. Naredne godine Çeku je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, koji se u obliku javnih koncerata odabranih natjecatelja održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen. On je također dobitnik srebrne medalje na velikom međunarodnom natjecanju Christopher Parkening u kalifornijskom gradu Malibuu (SAD) i druge nagrade na natjecanju Printemps de la guitare u Charleroiu (Belgija).
Nakon pobjede na prestižnom natjecanju Michele Pittaluga u Alessandriji (Italija) 2007. godine, Çeku je dobio ponudu za snimanje CD-a za uglednu američku diskografsku kuću Naxos. Njegova prva studijska ploča izdana je u Rujnu 2008.   
Petrit Çeku je dobitnik godišnje nagrade Ivo Vuljević (2005.) koju dodjeljuje Hrvatska glazbena Mladež, te nagrade Mladi glazbenik godine (2008.), koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka.
Çeku se usavršavao na majstorskim tečajevima kod M. Barrueca, Z. Dukića, C. Marchionea, E. Muse,  S. Tennanta i A. Vidović te na tečaju komorne glazbe kod D. Gregoriana. U više je navrata pohađao ljetnu školu Strings Only! u Zadru, u okviru koje je u crkvi Sv. Donata nastupio solistički ili u raznim komornim sastavima pod umjetničkim vodstvom Valtera Dešpalja.
Trenutno pohađa posljediplomski studij kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu, SAD. Petrit Çeku svira na gitari koju je izradio američki graditelj Ross Gutmeier.
 

Nazad