hr | en

2nd Zagreb International Blues Festival

Objavljeno: 2011-05-13

2nd Zagreb International Blues Festival održat će se od 9. do 12. lipnja i u četiri dana predstaviti iznimno zanimljive izvođače i programe iz zemlje, Europe i svijeta.


Festival započinje 09. 06. edukativno-glazbenom radionicom „Blues in Schools“ koju organiziraju Hrvatske Blues Snage, kao podružnica svjetske udruge blues glazbenika The Blues Foundationa. Radionica će se održati u OŠ Sesvetska sela u Sesvetama početkom u 13 sati a predavači su Tomislav Goluban i Nebojša Buhin. U 18 sati u „Roland Galeriji“, Zvonimirova 13, Zagreb slijedi otvorenje izložbe „Blues Companions“ Božidara Milinovića, Vedrana Žanka i brazilskog karikaturiste Bire Dantasa. Izložba je i prodajnog karaktera u humanitarne svrhe a prihod je namijenjen udruzi za terapijsko jahanje „Krila“. U glazbenom dijelu kratki program odsvirati će duo Mojo Acoustic. U 21:30 u klubu „Hard Place, Šubićeva 55/1, Zagreb nastupaju Sunnysiders (ovogodišnji polufinalisti IBC-a) i Retro Guru a koncert je ujedno i promocija CD izdanja „Blueshand – 65th Anniversary“ (Croatia Records/Spona/Bluestone) kompilacija pjesama Erica Claptona izvedenih na Tribute koncertima „Timepieces“ koje su održane 2009. i 2010.


Zagreb International Blues FestivalGlavni festivalski dani održavaju se u petak 10. i subotu 11. lipnja u prostorima Studentskog Centra, Savska 25, Zagreb. Nastupi će se odvijati na tri pozornice; Hohner outdoor Stage, MD Partner Stage i Akustika Muzika hr Stage.

Prvo ime festivala jedan je od najvećih blues harmonikaša današnjice Charlie Musselwhite koji nastupa u subotu 11.06. na Hohner Outdoor stageu. U diskografiji broji 30 snimljenih albuma iza sebe, a nastupao je sa najeminentnijim usnoharmonikašima i blueserima kao što su: Sonny Boy Williamson, Little Walter, Shakey Horton, Good Rockin' Charles, Carey Bell, Big John Wrencher. Jednako tako radio je i sa poznatim i priznatim velikanima blues gitare kao što su: Harvey Mandel, Freddie Roulette, Luther Tucker, Louis Myers, Robben Ford, Fenton Robinson i Junior Watson. Svoje mjesto u „Blues Hall Of Fame“ zaslužio je 2010, osvojio je 6 nominacija za Grammy Awards a čak 26 puta osvojio Blues Music Awards, od čega dvije recentne 2011. za najboljeg usnoharmonikaša i najboljeg tradicionalnog muškog blues izvođača.
Uz Musselwhita subotnji festivalski dan upotpuniti će i jedna domaća legenda Drago Mlinarec te austrijski trio Gfrerer, Mally & Gasselsberger, britanac Carl Reuter uz The Harpoons i domaće snage Miroslav Evačić & Čardaš Blues Band, Tomislav Goluban & LPFB, Ben Dover, Ivan Vragolovich & Jura Geci te Mojo Acoustic.

Dan ranije u petak 10.06. prvo ime festivala američki je perkusionista i vokalista Big Daddy Wilson, koji za ovu prigodu dolazi u pratnji njemačkih gitarista Jochena Bensa i Oliver Geselbrachta a tu su još francuski duo Hobo Blues te slovenski The Tzar Blues Band kao i domaće snage The Downstrokes, Otprilike Ovako, Never 2 Late, 44 Blues, Jimmy Matešić, Angels of Blues i Neven Dužević Trio.

Zadnji dan festivala 12. 06., donosi druženje za kraj festivala, besplatnu klopu, film i koncert za kraj.„Dinner Blues Session“ počinje od 20 sati kada će se u suradnji sa Festivalom dokumentarnog rock filma – DORF iz Vinkovaca, prikazati film „The Howlin Wolf Story“ autora Dona McGlynna.. Nakon projekcije filma predstaviti će se CD izdanje BlueSax! Live Season 2009/10. (Croatia Records/Spona/Bluestone) a nastupiti će domaći sastavi Mačke i Puzzle Blues Band. „Dinner Blues Session“ održati će u klubu „Hard Place“, Šubićeva 55/1, Zagreb.

Program
 

Nazad