hr | en

Gerald Clayton Trio u Jazz ciklusu Lisinski / HDS

Objavljeno: 2011-05-20

Sezona Jazz ciklusa „Lisinski“/HDS 2010./11. završava koncertom najmlađeg člana jazz dinastije Clayton koji će nastupiti u nedjelju, 22. svibnja u 20 sati.


Gerald Clayton Trio
Gerald Clayton; klavir
Joe Sanders; kontrabas
Jeremy Clemons; bubnjevi
            
Gerald Clayton, sin čuvenog kontrabasista Johna Claytona i nećak saksofonista Jeffa Claytona, rođen je 1968. u Nizozemskoj, a odrastao je u Kaliforniji. Nadahnjuje se glazbom Oscara Petersona, Montytja Alexandera, Bennyja Greena i Raya Browna. Glasovir je počeo učiti kao sedmogodišnjak. Tijekom sljedećih jedanaest godina školovao se na području klasične glazbe, a poslije je studirao jazz koji je učio i od uglednih klavirista kao što su Kenny Barron i Bily Childs. Tijekom školovanja dobio je više nagrada i stipendija. Početkom 2007. doselio je u New York gdje je ostvario samostalnu karijeru.

Od djetinjstva muzicira s članovima obitelji: The Clayton Brothers i Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, te u duu s ocem, Johnom Claytonom. Svira u kvintetu Roya Hargrovea, a vodi i vlastite sastave, najčešće trio koji ponekad proširuje instrumentalistima ili pjevačima. Dvaput je nominiran za nagradu Grammy: za izvedbu skladbe “All of You” na albumu „Two-Shade“ koji je snimio sa svojim triom, a prošle godine njegova skladba „Battle Circle”, objavljenu na albumu “New Song and Dance” sastava The Clayton Brothers nominirana je za najbolju instrumentalnu skladbu.
            
www.lisinski.hr                                 www.jazz.hr                                     
 

Nazad