hr | en

Gitarski trio Elogio u Dvorani Lisinski

Objavljeno: 2011-05-18

Gitarski trio Elogio, u sastavu Petrit Çeku (Kosovo), Pedro Ribeiro Rodrigues (Portugal) i Tomislav Vukšić (Hrvatska) održat će koncert u srijedu, 18. svibnja 2011. u 20 sati u Maloj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.


Program:

Isaac Albéniz                      
Evocación

Antonín Dvořák                  
Slavenski ples op. 46 br. 7
Slavenski ples op. 46 br. 8
Slavenski ples op.72 br.2

Maurice Ravel                     
Pavane pour une infante défunte

Paulo Bellinati                     
Baião de Gude

Manuel de Falla                   
Ples mlinara - Farruca
Ples susjeda - Seguidillas
Mlinaričin ples - Fandango

 


Gitarski trio Elogio čine Tomislav Vukšić iz Hrvatske, Pedro Ribeiro Rodrigues iz Portugala i Petrit Çeku s Kosova, svi proizašli iz klase renomiranog gitarista i pedagoga profesora Darka Petrinjaka.
Osim zajedničkog profesora iz vremena studiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te ljubavi prema glazbi i gitari, veže ih veliko prijateljstvo i radost zajedničkog muziciranja.
Po uzoru na Zagrebački gitarski trio, članovi tria Elogio u svom programu usmjereni su prema kompozicijama velikih skladatelja poput Albéniza, Brahmsa, Dvořáka i Ravela u obradama za tri gitare.
Mladi trio Elogio je imao već prilike nastupati više puta u Portugalu i Hrvatskoj.


Petrit Ceku rođen je 1985. godine u Prizrenu (Kosovo). U rodnom gradu završio je osnovnu glazbenu školu i prva dva razreda srednje škole u klasi profesora Luana Sapunxhije. Godine 2002. dolazi u Zagreb da bi nastavio školovanje u Glazbenoj školi Pavla Markovca u klasi prof. Xhevdeta Sahatxhije. Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Darka Petrinjaka.
 
Dobitnik je prvih nagrada na brojnim natjecanjima poput međunarodnih natjecanja Anna Amalia u Weimaru (Njemačka), Emilio Pujol u Sassariu (Italija) i Andrés Segovia u Velbertu (Njemačka). Godine 2004. predstavljao je Hrvatsku na natjecanju Europska glazbena nagrada za mlade gdje je dobio prvu nagradu i uz to osvojio posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora. Nadasve uspješnu 2005. godinu okrunio je recitalom u Hrvatskom glazbenom zavodu, za što mu je potkraj godine dodijeljena Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži.

Naredne godine osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, koji se u obliku javnih koncerata odabranih natjecatelja održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen, srebrnu medalju na velikom Međunarodnom natjecanju Christopher Parkening u kalifornijskom gradu Malibuu (SAD) i drugu nagradu na natjecanju Printemps de la guitare u Charleroiu (Belgija).

Nakon pobjede na prestižnom Međunarodnom natjecanju Michele Pittaluga u Alessandriji (Italija) 2007. godine, Çeku je dobio ponudu za snimanje CD-a za uglednu američku diskografsku kuću Naxos za koju je sljedeće godine izdao svoju prvu kompaktnu ploču. Na kraju vrlo uspješne 2008. godine dobio je prestižnu hrvatsku nagradu Mladi glazbenik godine, koju dodjeljuju Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka.
 
Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod M. Barrueca, Z. Dukića, C. Marchionea, E. Muse,  S. Tennanta i A. Vidović te na tečaju komorne glazbe kod D. Gregoriana. U više je navrata pohađao ljetnu školu Strings Only! u Zadru, u okviru koje je u crkvi Sv. Donata nastupao kao solist ili u raznim komornim sastavima pod umjetničkim vodstvom Valtera Dešpalja.Trenutno pohađa poslijediplomski studij kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoru (SAD) i član je gitarskog tria «Elogio».
Petrit Çeku svira na gitari koju je izradio američki graditelj Ross Gutmeier
http://www.youtube.com/watch?v=L7EJbEws9yM
http://www.youtube.com/watch?v=0u_6D16HgOY&feature=related
Pedro Ribeiro Rodrigues rođen je 1984. godine u Mira De Aireu (Portugal).
S osam godina počeo je svirati bas gitaru, a s deset godina klasičnu gitaru i klarinet. U rodnom gradu je završio srednju muzičku školu u klasi prof. Dejana Ivanovića.
Dobitnik je 1. nagrade na gitarističkom natjecanju São João da Madeira 2003. godine. Iste godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka, gdje je i diplomirao 2007. godine.  U srpnju 2010. godine završio je postdiplomski studij kod prof. Darka Petrinjaka.
Tijekom studija održao je uspješne recitale u Hrvatskoj, Luksemburgu i Portugalu. Pohađao je majstorske tečajeve kod uglednih gitarista i pedagoga: Zoran Dukić, Carlo Marchione, Tadashi Sasaki, Alieksey Vianna, Roman Viazovsky i Costas Cotsiolis. Snimao je za radio RTL Luksemburg i za portugalsku televiziju RTP.
U okviru ciklusa Cantus&Lisinski u mjesecu listopadu 2009. godine izveo je «Dvije Pjesme» op.19 Antuna Weberna s ansamblom Cantus u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Kao član zagrebačkog gitarističkog trio «Elogio», koji čine Tomislav Vukšić iz Hrvatske te Petrit Çeku iz Kosova, u srpnju i kolovozu 2009. godine nastupio je na nizu koncerata u Portugalu, u kolovozu 2010. godine na Sceni Amadeo u Zagrebu, te u siječnju 2011. godine u Šibeniku.
Uz skladbe klasičnog gitarističkog reportoara, Pedro Ribeiro Rodrigues, u programe svojih solo recitala uvrštuje i djela portugalski skladatelja, kao što su Fernando Lopes-Graça i Carlos Seixas.
Trenutno se bavi snimanjem sonata Carlosa Seixas, koje izvodi u vlastitoj obradi za gitaru.

Tomislav Vukšić rođen je 1980. godine u Zagrebu. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u razredu Ratka Podvorca. Gitaru je diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Darka Petrinjaka 2005., a dvije godine kasnije završio je poslijediplomski studij na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu u razredu Zorana Dukića. Za vrijeme poslijediplomskog studija dodijeljena mu je prestižna stipendija Huygens Scholarship Programme namijenjena najnadarenijim studentima konzervatorije.
Pohađao je majstorske tečajeve vodećih svjetskih gitarista i pedagoga kao što su Pavel Steidl, Carlo Marchione, Pablo Márquez, Aniello Desiderio, Timo Korhonen, Angelo Gilardino, Thomas Offerman, Ana Vidović, Hubert Käppell i drugi.
Ostavario je niz zapaženih nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Portugalu i Nizozemskoj. Nastupao je kao solist i u različitim komornim sastavima (duo, trio, kvartet, orkestar gitara). Dobitnik je niza visokih nagrada na državnim natjecanjima kao i na međunarodnim gitarističkim natjecanjima: Državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa 2003. (Dubrovnik, 2. nagrada), Festival Internacional de Guitarra Clássica Guitarmania 2006. (Almada, Portugal, 1. nagrada), Twents Guitar Festival 2007. (Enschede, Nizozemska, 2. nagrada), Alhambra Gitaar Festival 2007. (Alkmaar, Nizozemska, 1. nagrada i nagrada publike).
Trenutno je zaposlen kao asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i član je tria «Elogio».


kontakti:
Pedro Ribeiro Rodrigues  (gitarist i manager)
guitarist.manager@gmail.com
tel: 092 304 64 97
 

Nazad