hr | en

Bruno Vlahek dobitnik Yamahine stipendije

Objavljeno: 2011-03-30

MADRID - Mladi hrvatski pijanist Bruno Vlahek jednoglasnom je odlukom ocjenjivačkog suda proglašen pobjednikom natjecanja Yamahine glazbene fondacije u Europi (Yamaha Music Foundation of Europe) za 2011. godinu održanog 29. ožujka u Madridu,


Na predkvalifikacijama odabranih petero finalista natjecalo se u završnici natjecanja za najboljeg glazbenika koji ujedno osvaja prestižnu Yamahinu stipendiju s ciljem omogućavanja daljnjeg glazbenog usavršavanja.

Yamahina glazbena fondacija utemeljena je 1966. u Tokiju u svrhu popularizacije glazbene umjetnosti, a na Europu je proširena 1989. bivajući ponajprije usmjerena na potporu mladih glazbenih talenata. Natjecanje se svake godine održava u nekoliko europskih glazbenih metropola, i to u različitim instrumentalnim i pjevačkim disciplinama, dok je ove godine bilo posvećeno pijanistima.Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek je jedan od najistaknutijih i najsvestranijih hrvatskih glazbenika nove generacije. Rođen je 1986. u Zagrebu gdje u dobi od 9 godina započinje glazbeno obrazovanje. Već dvije godine kasnije, osvaja prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Pinerolu (Italija), da bi potom postao i apsolutnim pobjednikom hrvatskih državnih natjecanja u Dubrovniku 1999. i 2000. Kao četrnaestogodišnjak započinje rad s Vladimirom Krpanom, u čijoj je klasi diplomirao kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije. Kao stipendist Švicarske Konfederacije, a zatim njemačkog DAAD-a, završava poslijediplomske studije na Haute Ecole de Musique u Lausannei kod Jeana-Françoisa Antoniolija te na Hochschule für Musik u Kölnu gdje su mu profesori bili Vassily Lobanov (klavir) te Tilmann Claus i Johannes Fritsch (kompozicija i improvizacija). Od jeseni 2010., kao stipendist španjolske Fondacije Albéniz, studira pod mentorstvom legendarnog ruskog pijanista i pedagoga Dmitrija Bashkirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu.
Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja „Alexander Scriabin“ u Parizu 2010. i „Ricard Viñes“ u Lleidi 2008., laureat EPTA-inog natjecanja „Svetislav Stančić“ u Zagrebu 2007., finalist natjecanja „Busoni“ u Bolzanu 2009., te dobitnik švicarskih nagrada „Paderewski“ i „Max D. Jost“.
Koncertirao je diljem Europe u glasovitim dvoranama kao što su Palau de la Música u Barceloni, Gasteig u Münchenu, Akademija Liszt Ferenc u Budimpešti, Mozarteum u Salzburgu, Slovenska filharmonija u Ljubljani te mnogim drugim glazbenim centrima u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Češkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Surađivao je kao solist uz vodeće hrvatske orkestre te ostvario istaknute nastupe uz Simfonijski orkestar Vallés, Ženevsku sinfoniettu, Toruński simfonijski orkestar i Komorni orkestar Lausanne uz kojeg je 2008. snimio Saint-Saënsov 2. klavirski koncert za Radio Romanske Švicarske. Svirao je na uglednim glazbenim festivalima (Dubrovačke ljetne igre, Osorske i Donatske glazbene večeri, Muzički biennale Zagreb, Festival Busoni) i održao seriju koncerata za Fondaciju Vladimira Spivakova, nastupivši pritom i u moskovskom Kremlju. Snimao je TV i radio kuće u Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Poljskoj, Španjolskoj i Rusiji.
Autor je skladateljskog opusa kojeg sačinjavaju orkestralne, komorne, solističke i vokalne skladbe raznih žanrova. Djela su mu izvedena u hrvatskim i europskim glazbenim središtima (Beč, Berlin, München, Lausanne, Prag, Riga, Salzburg, Beograd), u Sjevernoj i Južnoj Americi, te na Svjetskim danima glazbe 2010. u Sydneyu (Australija). Za svoje skladbe nagrađen je u dva navrata na natječajima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Notni zapis njegove Rapsodije za bas-klarinet i klavir objavila je 2010. godine izdavačka kuća Alea Publishing & Recordings u Washingtonu (SAD).
Aktualni je nositelj prestižnog naslova „Mladi glazbenik godine“ za 2010. godinu.
 

Nazad