hr | en

Koncert Kvarteta KLANG

Objavljeno: 2011-03-22

U srijedu, 23. ožujka 2011. u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu koncert će održati Kvartet Klang. Koncert organizira Artagent koncertna poslovnica.


Kvartet KLANG
VLATKA PEKO, ANA LUCIĆ - klaviri
ANITA PRIMORAC, KAJA FARSZKY - udaraljke
Program:

Bela Bartok: Sonata za dva klavira i udaraljke

Ante Knešaurek: Etida za dva klavira i udaraljke

Ivan Josip Skender: Novo djelo (praizvedba)

Viktorija Čop: Karneval (praizvedba)

Dubravko Palanović: Blue and red (praizvedba)

Leonard Bernstein: West Side Story (simfonijski plesovi)

Kvartet KLANG djeluje od 2009. godine u sastavu Vlatka Peko i Ana Lucić klaviri te Anita Primorac i Kaja Farszky udaraljke. Prvi javni nastup Kvartet je održao u siječnju 2010. godine na otvorenju 7. međunarodnog udaraljkaškog festivala u Bjelovaru (IPEW), kada su članice Kvarteta izvele Sonatu za dva glasovira i udaraljke Bele Bartóka, a u ožujku 2010. kvartet je u sklopu projekta Glazba danas - prvi put u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu - izveo koncertnu verziju Bartókove sonate za dva glasovira, udaraljke i orkestar, uz Simfonijski orkestar Muzičke akademije pod ravnanjem Mladena Tarbuka.
Na 7. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika, koje čini sastavnicu festivala Samoborske glazbene večeri i održano je u rujnu 2010., Kvartet Klang osvojio je Nagradu Ferdo Livadić za ukupni nastup. U obrazloženju nagrade istaknuto je da se Kvartet Klang u svom nastupu iskazao kao „sjajan komorni ansambl, ostvarivši vrhunski dojam koncertnog nastupa u cjelini, ali i u svim detaljima, pokazujući uigranost, šarm i radost u zajedničkom izvođenju, čime su nastup pretvorile u prvorazredni glazbeni doživljaj“.VLATKA PEKO (1987. Vinkovci)
 Osnovnu glazbenu školu završava u Vinkovcima, a srednju Glazbenu školu Franje Kuhača u Osijeku kod profesorice Grlice Alić. Paralelno sa srednjom glazbenom školom završava i opću gimnaziju  u Vinkovcima, također s odličnim uspjehom. Potom upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku u klasi izv. prof. Damira Sekošana, a od 2008. godine je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. Katarine Krpan. Ove godine upisuje diplomski studij također u klasi doc. Krpan. Tijekom školovanja, nastupala je s uspjehom na brojnim koncertima, smotrama, natjecanjima i pohađala brojne seminare uglednih pijanista i pedagoga (Luigi Mostacci, Đorđe Stanetti, On Mitani, Hari Gusek, Biljana Urban (UZMAH-Hvar), Vladimir Krpan, Eugen Indjić, Ruben Dalibaltayan.). Održavala je solističke recitale u Vinkovcima, Osijeku, Makarskoj i Zagrebu. Redovito nastupa na ciklusu studenata Muzičke akademije "Virtuoso", a osim s kvartetom Klang uspješno nastupa i u duu s kolegicom Anom Lucić izvodeći, uz ostalo, i djela hrvatskih skladatelja s namjerom njihova populariziranja. Članica je Matice hrvatske.

ANA LUCIĆ (1988.  Šibenik)
 Glazbeno obrazovanje započinje u devetoj godini života u Glazbenoj školi ''Ivan Lukačić'' u klasi nastavnice Blanke Stipaničev. Srednju glazbenu školu (klasa prof. Sekso/prof. Vučić), kao i usporedno završenu Gimnaziju ''Antun Vrančić'' završava sa odličnim uspjehom. Nakon toga se upisuje na Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje je sad studentica četvrte godine klavira u klasi prof. Vladimira Krpana. Tijekom školovanja usavršavala se kod brojnih poznatih pedagoga i pijanista (C. Lee, V. Mlinarić, V. Krpan, K.-H. Kammerling, J. F. Antonioli). Kao solist i u klavirskom duu sa Vlatkom Peko redovito nastupa u studentskom ciklusu ''Virtuoso'' i ciklusu ''Mladi za mlade''. Dobitnica je nekoliko nagrada na regionalnim natjecanjima.

ANITA PRIMORAC (1985.  Rijeka)
Nakon završenog teoretskog odjela te počevši učiti udaraljke kod prof. Željka Grigića u srednjoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci (gdje je proglašena učenicom generacije) dolazi u Zagreb i upisuje studij Glazbene teorije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a uporedo maturira udaraljke u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u klasi profesorice Elvire Happ. Zatim na istoj akademiji upisuje studij udaraljki u klasi prof. Igora Lešnika. Dobitnica je dviju nagrada na Državnim natjecanjima (2002. i 2006. godine). Članica je udaraljkaškog ansambla 'biNg bang' s kojim nastupa diljem svijeta. Godine 2009. ansambl je apsolutni pobjednik na 57. europskom natjecanju ansambala u Belgiji, a akademske godine 2008/2009. posebne Rektorove nagrade. Aktivno sudjeluje na seminarima prof. Igora Lešnika, Ivane Bilić, Guntera Meinharta, Davida Friedmana, Ludwig Alberta, Jean Geoffroya, Amy Lynn Barber, Aaron Thiera, Chin-Cheng Lina, Angel Omar Frettea, Tonija Floresa, Tomoyuki Okade te na Međunarodnim udaraljkaškim tjednima (IPEW) u Bjelovaru. Surađuje s brojnim orkestrima i ansamblima poput Simfonijskog orkestra HRT-a, jazz orkestra HGM-a, Zagrebačkog komornog orkestra, Riječke filharmonije te drugi. Godine 2010. diplomirala je studij Glazbene teorije te upisuje petu godinu studija udaraljki.

KAJA FARSZKY (1988. Vrbovec)
Glazbeno obrazovanje započela je u rodnom gradu gdje je i završila osnovnu glazbenu školu za klavir i tambure. Svoje školovanje nastavlja u Zagrebu te u Glazbenoj školi Pavla Markovca gdje je maturirala na odjelu za teoriju i udaraljke u klasi profesora Božidara Rebića. Iste godine upisuje udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Igora Lešnika. Danas je studentica diplomskog studija u klasi prof. Lešnika. Dobitnica je pet prvih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima, a u rujnu 2009. godine svirala je u finalu na međunarodnom natjecanju održanom u Fermu, Italija, u kategoriji marimbe. Kroz svoje školovanje redovito se usavršava na brojnim seminarima radeći s mnogim renomiranim profesorima u Hrvatskoj, Poljskoj, Belgiji i SAD-u. Članica je udaraljkaškog ansambla biNg bang Muzičke akademije, s kojim redovito nastupa na svjetskim festivalima i međunarodnim natjecanjima te su do sada koncerte održali u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Kini, Švedskoj, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Portoriku i Južnoj Koreji. Akademske godine 2008/2009. ansambl je dobio posebnu rektorovu nagradu za inozemna gostovanja u Kini, Švedskoj i Francuskoj. Kao udaraljkašica svira i surađuje s raznim orkestrima i ansamblima kao što Puhački orkestar grada Mataróa, Hrvatski barokni ansambl, Simfonijski orkestar HRT-a te drugi. Godine 2007. predstavljala je Hrvatsku, održeći samostalni koncert na marimbi, na 92. svjetskom kongresu esperantista održanog u Yokohami, Japan, a 2008. godine u Rotterdamu, Nizozemska. Kao solistica nastupila je uz Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga HV te Simfonijski orkestar Muzičke akademije. Dobitnica je nekoliko Rektorovih nagrada Sveučilišta u Zagrebu. Akademske godine 2010/11. stipendistica je Zaklade Adris.
 

Nazad