hr | en

Tjedan glazbe za djecu i mladež

Objavljeno: 2011-03-18

Hrvatska glazbena mladež, Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog za djecu i mladež Zagreba i Hrvatske, već tradicionalno s početka proljeća, organiziraju Tjedan glazbe posvećen mladoj publici: 21. – 25. ožujka 2011.


NAJVEĆI HITOVI KLASIČNE GLAZBE

Nakon prethodnih godina kada je dvoranom Lisinski odzvanjala glazba Mozarta, Verdija i Prokofjeva,  zatim orkestralna glazba iz filmova  poznatih naslova HARRY POTTER, GOSPODAR PRSTENOVA i RATOVI ZVIJEZDA,   slijedile su   SLIKA S IZLOŽBE M.P. Musorgskog i ŠEHEREZADA N.Rimski Korsakova.

Ovogodišnji glazbeni  odabir za mladu publiku  temeljen je na ulomcima iz djela Rossinija, R. Straussa, Bacha, Händela, Čajkovskog, Mozarta, Beethovena, Griega, Prokofjeva, Hačaturjana, Cagea i Stravinskog.

Koncerti  će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u četvrtak, 24. 3. 2011.  u  10:00 sati
 i u petak, 25. 3.  2011. u  9:30, 11:00 i 19:00 sati.

Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će Filip  Pavišić, na koreografiju Svebora Sečaka   nastupit će solisti baleta  Azamat Nabiullin i Simona Unterajter ,  ariju Kraljice noći  iz Čarobne frule W.A. Mozarta  otpjevat će operna solistica, sopranistica  Ana Karuza,  a u Bachovoj Toccati solistica na orguljama će biti Urša Vukman.   Voditelj će biti Dražen Siriščević. Scenarij i režiju potpisuju Borna Baletić i  Frana Marija Vranković. Dizajn svjetla povjeren je Dubravki Kurobasi.

Tjednu glazbe za djecu i mladež i ove godine  prethodio je Natječaj za likovno ostvarenje na temu „Radost slikanja uz glazbu“, raspisan  za sudjelovanje učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Na Natječaj   je pristiglo  550 radova iz  osnovnih i srednjih škola  Hrvatske  i Grada Zagreba . Prema propozicijama Natječaja, ocjenjivački sud  -  u sastavu: prof. TONKO MAROEVIĆ, predsjednik suda,  prof. MORANA KUKEC,  akad. slikarica i grafička dizajnerica i  prof. BERISLAV ŠIPUŠ,   akad. glazbenik, skladatelj i dirigent -   pregledao je sve radove od kojih su tri  likovna rada  ocijenjena najuspješnijim i odabrao je stotinjak radova koji će biti predstavljeni  na izložbi.  

Nagrade su dodijeljene sljedećim učenicama:  
1. nagrada: GRESA MUHARDI, 8. raz., O. Š. dr. IVAN MERZ
Mentor: Lahorka Rožić, prof.
A. Hačaturjan, Ples sablji
 
2. nagrada: DIJANA ŠKORJANEC, 8. raz., Centar za odgoj i obrazovanje, Čakovec
Mentor: Jarmila Naranđa,prof.
M. Ravel: Bolero

3. nagrada: LANA ŠIRAC, 5. raz., O.Š. Malešnica
Lahorka Rožić,prof.
Ludvig van Beethoven: 9. simfonija

Izložba odabranih učeničkih radova, njih 121, održat će se u predvorju Velike dvorane Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog od 21. – 25. ožujka 2011., a samo otvorenje izložbe predviđeno je u terminu tiskovne konferencije u ponedjeljak 21. 3. 2011. u 12:30 sati.
 
 

Nazad