hr | en

Macbeth u Splitskoj operi

Objavljeno: 2011-02-21

U postavi Verdijeve opere Macbeth na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split pjevat će grčka sopranistica Sofia Mitropoulos te talijanski bariton Oliviero Giorgiutti, kojem je ovo debi na sceni splitskog kazališta. Opera će biti izvedena 22., 24. i 26. veljače 2011. godine.


Macbeth je premijerno izveden u HNK Split 15. studenog prošle godine u režiji Petra Selema. Bilo je to prvo postavljanje ovog zahtjevnog naslova u povijesti splitske Opere. Macbetha, koji je nastao 1847. mnogi smatraju najhrabrijom, najkonzistentnijom i najidealističkijom operom tog razdoblja Verdijeva stvaralaštva. Sam veliki skladatelj istoimenu je Shakespearovu tragediju, priču o zločinu u koji vodi zasljepljenost vlašću, smatrao jednim od najvećih ljudskih kreacija. Premijera je od strane stručne kritike ocijenjena najvišim ocjenama, a publika je u svim dosadašnjim izvedbe ispunila gledalište.

Oliviero Giorgiutti svoju je glazbenu karijeru započeo kao oboist, diplomiravši najprije na konzervatoriju Antonio Vivaldi u Alessandriji, da bi zatim je završio i studij opernog pjevanja na konzervatoriju Giuseppe Verdi u Torinu. Zatim se usavršavao na majstorskim tečajevima kod Renata Brusona, Raine Kabaiwanske, Rockwell Blake i Rugera Raimondija. Za svoj rad sa zborom Teatro Regio u Torinu 1997 - 1999, osvojio je priznanja fondacije Teatro Carlo Felice u Genovi, a 2000, i Opera National de Paris. Zapažene su njegove brojne kreacije u Teatro Ponchielli u Cremoni, Palafenice u Veneciji, Teatro Donizetti u Bergamu u Teatro Sociale Comu, u Teatro Sociale u Rovigu, Teatro Stabile u Bolzanu i u Teatro Sociale u Trentu. Tu su zatim uloge u: Teatro di Pavia Fraschini, Teatro Sociale di Como, Teatro Grande u Bresciji, Teatro Ponchielli Cremona, Teatro Cagnoni Vigevano, Teatro Sociale di Mantova… Na repertoaru također ima brojna sakralna i komorna djela za koncertno izvođenje.
Ostali protagonisti bit će: Ivica Čikeš i Luciano Batinić, koji će se izmjenjivati u ulozi Banca, Macduff će biti Domagoj Dorotić, te Vinko Maroević, Špiro Boban, Antonija Teskera, Mate Akrap, Tonči Banov, Jadran Barišković, Stipe Bakić i Zlatko Aurelio Kokeza.

Izvedbe Macbetha na programu su HNK Split u utorak, četvrtak i subotu, 22, 24. i 26. veljače s početkom u 19:30.


 

Nazad