hr | en

Eldar Džangirov u Jazz ciklusu "Lisinski"/HDS

Objavljeno: 2011-02-21

Jazz ciklus „Lisinski“/HDS, koji je ove sezone posvećen jazz orkestrima i jazz pijanistima, nastavit će se u subotu, 26. veljače, solističkim nastupom pijanista Eldara Džangirova.


Riječ je o vjerojatno najznačajnijem jazz pijanistu koji se pojavio na međunarodnoj sceni u posljednjih desetak godina. Rođen pred 23 godine u Kirgistanu, kao čudo od djeteta došao je u Ameriku i naselio se u Kansas Cityju. Od tada je ostvario nastupe s povorkom jazz velikana kao što su Dave Brubeck, McCoy Tyner, Wynton Marsalis, Herbie Hancock ili Ron Carter. Osvojio je niz nagrada, redovito kao najmlađi dobitnik u povijesti, a objavio je i pet albuma u izdanju Sony Classic uz suradnju glazbenika kao što su John Patitucci, Michael Brecker, Roy Hargrove i Nicholas Payton. Više puta je nominiran i za nagradu Grammy. Kritičari ga zbog njegovu fenomenalne tehnike uspoređuju s Oscarom Petersonom i Artom Tatumom, no riječ je o zrelom pijanistu koji vlada i klasičnim repertoarom, te sklada vlastita kompleksna djela.

Eldar Džangirov danas živi u New Yorku, nastupao je na najznačajnijim američkim festivalima i koncertirao u najprestižnijim dvoranama, uključujući Hollywood Bowl u Los Angelesu i Carnegie Hall u New Yorku. Svirao je i u svim kultnim jazz klubovima, poput Blue Note, the Vanguard ili Dizzy's. Od 2009. godine intenzivira međunarodne aktivnosti i dosad je nastupio na mnogim značajnim festivalima u Europi i u Aziji, gdje je koncertirao i uz vodeći japanski simfonijski orkestar NHK.

Eldar je 2008. nastupio na Dubrovačkim ljetnim igrama, a za svoj prvi zagrebački nastup, 26. veljače u 20 sati u dvorani „Lisinski“ odabrao je klavirski recital.

Ulaznice po cijeni od 100 kuna su u prodaji na blagajni „Lisinskog“.

 

www.lisinski.hr                                                                                                      www.jazz.hr
 

Nazad