hr | en

Bruno Philipp dobitnik 2. nagrade u Rumunjskoj

Objavljeno: 2011-02-15

Bruno Philipp osvojio je 2. nagradu (1. nije dodijeljena) na 13. međunarodnom glazbenom natjecanju Gheorghe Dima (13th "Gheorghe Dima" International Music Competition, 7. - 11. veljače 2011.) u Cluju (Rumunjska), te specijalnu nagradu Udruženja rumunjskih skladatelja za najbolju interpretaciju djela CARNYX , rumunjskog autora Serbana Nichifora.


Ovaj veliki uspjeh Bruno je ostvario u konkurenciji 60 klarinetista, nakon što je trećoj finalnoj etapi izveo Mozartov Koncert za klarinet i orkestar uz pratnju Filharmonije Transilvanija. Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu: Philippe Cuper – predsjednik (Francuska), Luis Humberto Ramos (Meksiko), Ioan Goilă, Doru Albu i Emil Visenescu  (Rumunjska).

Bruno Philipp (1978) diplomirao je klarinet na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu 2000. god. u klasi prof. Milka Pravdića. Specijalizaciju je polazio  kod prof. Alain Damiensa na Konzervatoriju CNR d'Aubervilliers i prof. Jean-Marc Volte na Konzervatoriju "Maurice Ravel" u Parizu.

Za cijelo vrijeme školovanja u Hrvatskoj i Francuskoj  bio je stipendist Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Dobitnik je financijske potpore za  usavršavanje u inozemstvu  2003. od  Zaklade HAZU.

Osvojio je prvu nagradu na državnom natjecanju u Rijeci 1996., Dekanovu nagradu, drugu nagradu na natjecanju  Radio-podij 2000., prvu nagradu  na europskom natjecanju 'Picardie' 2002. u Francuskoj te četvrtu nagradu na međunarodnom natjecanju iz suvremene glazbe u Krakovu 2007. Za najbolju interpretaciju domaćeg autora ( A. Klobučar) u sklopu natjecanja 'Darko Lukić' 2003/2004, dobitnik je nagrade Hrvatskog društva skladatelja.

2001. sudjelovao je u praizvedbi oratorija ‘PASSAGES’ francuskog kompozitora A.Petita u znamenitoj katedrali u Reimsu.

Usavršavao se kod brojnih uglednih svjetskih pedagoga i klarinetista kao što su:
G. Deplus, W.Boeykens, Ph.Cuper, P.L.Graf, A.Pay, M. Arrignon i dr.

Od 2004.  predaje klarinet na glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu. Stalni je vanjski  suradnik nacionalnog folklornog ansambla LADO i Glazbene škole Vatroslav Lisinski. U travnju 2009. položio je audiciju za mjesto  solo klarineta Simfonijskog orkestra HRT-a.

 Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. (biografija preuzeta: http://www.balokovic.hr/odjeli/duhaci/bruno-philipp-prof/)
 

Nazad