hr | en

Mladi gitarist Zlatko Josip Grgić u Beču

Objavljeno: 2019-03-13

Zlatko Josip Grgić, osamnaestogodišnji iznimno talentirani gitarist nastupit će u Beču u nedjelju, 31. ožujka 2019. u 19.30 u crkvi sv. Petra (St Peterskirche). Zlatko Josip svirat će na gitari Antonia de Torresa "La Invencible", nacionalnom kulturnom blagu, koja ovom prilikom prvi put napušta granice svoje domovine. Uz dopuštenje Španjolskih vlasti nastavit će ga pratiti na njegovim budućim svjetskim koncertnim gostovanjima.


Nakon iznimno uspješnog koncerta početkom prosinca 2018. u Barceloni, kada je zasluženo dobio nadimak - Torres’ Whisperer, Zlatko je dobio priliku da po svijetu nastupa na gitari koju je izradio veliki Antonio de Torres i sam ju nazvao “La Invencible“ (nepobjediva). Upravo ta gitara je uvrštena u nacionalna blaga Španjolske kao jedina gitara (uz druge umjetnine i remek djela Španjolske kulture). Bila je u Fundaciji generala Godije desne ruke generala Franka i nikada nije napuštala Španjolsku.
 
Zlatko Josip Grgić svira autentičnom španjolskom tehnikom na način kako su svirali Katalonski gitaristi Miguel Llobet, Emilio Pujol i Francisco Tarrega bez noktiju na desnoj ruci i crevnatim žicama koje mu omogućuju prekrasan vibrato i mnoštvo boja.
 
Koncert se doržava pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Zagrebu, Španjolske ambasade u Beču, Veleposlanstva Republike Austrije, Ministarstva kulture Republike Austrije kao i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji.
 

 

Nazad