hr | en

5. Zagreb Guitar Festival

Objavljeno: 2019-03-13

Peto izdanje Zagreb Guitar Festivala održat će se od 31. ožujka do 6. travnja 2019. na nekoliko zagrebačkih lokacija, a okupit će vodeće svjetske gitariste raznih umjetničkih žanrova...


 
 
Zagreb Guitar Festival jedinstvena je kulturna manifestaciji na kojoj će ljubitelji kvalitetne glazbe uživati u nastupima renomiranih izvođača. Večernji koncerti pod nazivom “All Stars” tematski su podijeljeni na Gipsy night, Brazilian night, Tango night, Flamenco night i Eurostrings night.
 
Umjetnici u Westinu i Mimari
 
Na prvoj tematskoj večeri Gipsy night, 31. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela Westin nastupit će Stochelo Rosenberg i Mate Matišić. Dan kasnije svi će posjetitelji na istoj lokaciji imati priliku poslušati brazilskog gitarista Yamandu Costu na tematskoj večeri Brazilian night. Riječ je o umjetniku koji već godinama suvereno puni dvorane diljem Sjeverne i Južne Amerike, a na europsko tlo prvi put stiže baš zbog nastupa na Zagreb Guitar Festivalu, nakon čega nastavlja s turnejom na starom kontinentu. Tango night u ritmovima umjetničkog dua Bandini i Chiacchiaretta na rasporedu je 2. travnja u Mimari dok će Antonio Rey nastupiti 3. travnja u Westinu kao glavna zvijezda Flamenco night-a. Dva dana kasnije, 5. travnja, u Mimari će  nastupiti Aniello Desiderio na večeri Eurostringsa, dok  Festival završava 6. travnja finalom međunarodnog natjecanja i svečanom dodjelom nagrada.
 
Koncerti diljem Hrvatske 
 
U izvedbama gitarističkih virtuoza, osim u Zagrebu, uživat će i građani diljem Hrvatske. U sklopu Zagreb Guitar Festivala 3. travnja održat će se koncerti u Varaždinu, Karlovcu, Križevcima, Osijeku, Opatiji, Mariji Bistrici i Velikoj Gorici gdje će svirati pobjednici deset europskih gitarističkih festivala.
 
Europska platforma klasične gitare 
 
Iz Zagreb Guitar Festivala izrodila se prva europska platforma u sektoru klasične gitare pod nazivom Eurostrings koja okuplja klasične gitariste iz 17 različitih država, a razvija se kroz križanje dviju osnovnih ideja. Prva ideja je promicanje izvrsnosti na Zagreb Guitar Festivalu na nekoliko razina: kroz koncerte najboljih svjetskih gitarista, međusobno natjecanje u izvedbama na klasičnoj gitari te stručne seminare gdje će se mladim umjetnicima pružiti prilika da uče od vodećih majstora gitare. Druga ideja uključuje muziciranje svih sudionika u orkestru gitare. Uz to, Eurostrings okuplja 17 europskih festivala klasične gitare, a glavni cilj platforme je promocija mladih klasičnih gitarista i pobjednika internacionalnih natjecanja koja organiziraju uključeni festivali. Tako ove godine Zagreb Guitar Festival, pod vodstvom Glazbene škole Bonar, u Zagreb dovodi najbolje svjetske gitariste starije i mlađe generacije.
 
Radionice i networking
 
Uz izvrsne koncerte, ovogodišnji festival koji je sufinanciran sredstvima iz europskih fondova, nudi i raznolike majstorske radionice koje će se održavati od 4. do 6. travnja u Muzeju Mimara. Prva dva dana tema će biti gitara, a ostala dva bit će posvećena kulturnom poduzetništvu i načinu osiguravanja sredstava u području kulture.Takvim pristupom Zagreb Guitar Festival doprinosi širenju koncertne publike, multikulturalnom povezivanju i razvoju kulturnog marketinga koji za krajnji cilj imaju promociju lijepe glazbe, potvrdu kulturnog iskustva te dodatnu promociju grada Zagreba kao jednog od kulturnih centara Europe.
 
Više informacija o programu festivala pronađite na službenoj web-stranici i Facebook stranici festivala, a ulaznice su u online prodaji preko portala eventim.hr.

Nazad