hr | en

Preminula harfistica Branka Janjanin-Magdalenić

Objavljeno: 2019-02-05

U petak 1. veljače preminula je priznata glazbena umjetnica harfistica Branka Janjanin-Magdalenić, koja je dio karijere posvetila glazbenoj dramaturgiji u Dramskom programu Hrvatskog radija. Posljednji ispraćaj bit će u petak 8. veljače u 14.30 na Krematoriju.(izvor: https://www.discogs.com)
 
Branka Janjanin-Magdalenić rođena je u Zagrebu 20. 06. 1952 godine. Učenje harfe započinje kod profesorice Rajke Dobronić- Mazzoni, a diplomira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1975. u klasi Rude Kosi. Dvogodišnja specijalizacija u Parizu kod čuvene Jaqueline Borot, profesorice na Conservatoire Nationale Superieure de Paris, uvelike je produbila njezina harfistička znanja i umijeće sviranja harfe. Odlična karakteristika dobivena nakon specijalizacije otvara joj mnoga međunarodna vrata, pa tako prezentira Hrvatsku već u srpnju 1992, na II Europskom simpoziju u Nürnbergu, te na Svjetskim kongresima harfe u Pragu 1999. i Ženevi 2003. Dugogodišnji je predstavnik Hrvatske u međunarodnim žirijima natjecanja harfista koji se održava u Njemačkoj /1996.,1998., 2000./ Vodila je međunarodne kurseve harfe u Grožnjanu. Mnogi su hrvatski skladatelji stvarali svoja djela za nju / Boris Papandopulo, Anđelko Klobučar, Dubravko Detoni, Srećko Bradić, Ivo Josipović, Tomislav Uhlik, Davor Bobić,/
 
Prvi solistički koncert održala je kao studentica treće godine studija 1973. u Zagrebu, a otada redovito koncertira - održala je mnogobrojne solo koncerte u organizaciji Koncertne direkcije i drugih. Uz Zagrebačku filharmoniju, Komorni orkestar ZF, orkestar Gaudeamus, Društveni orkestar HGZ, Komorni orkestar MA, te Sofijske soliste izvela je niz koncerata za harfu.
U komornim koncertima svirala je s oboistom Brankom Mihanovićem, violončelistom Michaelom Flaksmanom, glumicom Veronikom Durbešić, sudjelovala u ansamblima Acezantez i Cantus, renesansnom triu Antico.
Ostvarila je brojne snimke za HRT, dio svojeg radnoga vijeka radila je kao glazbeni dramaturg u Dramskom programu Hrvatskog radija, a najveći dio svirajući harfu u orkestru HNK Zagreb. 
 

Nazad