hr | en

Poziv na sudjelovanje: 26. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Objavljeno: 2019-01-11

I u ovoj godini Hrvatski sabor kulture kao krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u RH organizira Festival i Susrete od nacionalnog značenja čime doprinosi očuvanju i prezentaciji ukupnog amaterskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj.


 
Posebno mjesto zauzima Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina koji će se po 26. put održati u listopadu 2019. u Čakovcu i Sisku i ponovno okupiti oko 1000 izvođača, zaljubljenika u folklor. Susret je od 2014. podijeljen na dvije kategorije: koreografiranog folklora i izvornog folklora, a prethode mu županijske smotre folklora na kojima stručna povjerenstva odabiru najuspješnije za sudjelovanje na 26. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, a sukladno Pravilima koja su dostupna na službenim mrežnim stranicama. Na Susretu sudjeluju i gosti iz Slovenije i Bosne i Hercegovine čime se hrvatska kultura stavlja u europski kontekst i njeguju veze s Hrvatima izvan Domovine.
 
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane folklorne skupine, udruge i ansamble da u svojim županijama potraže Zajednice kulturno-umjetničkih udruga i informiraju se o uvjetima sudjelovanja na županijskim smotrama folklora kako bi svojim nastupom eventualno osigurali mjesto na Susretu ili ako Zajednice ne djeluju da se direktno obrate u Hrvatski sabor kulture radi samostalnog pregledavanja.
 
U prošloj godini županijske smotre okupile su 182 folklorne skupine; 6100 folklornih amatera diljem Hrvatske stoga upućujemo i molbu medijima da poprate ove iznimne kulturne događaje te tako pridonesu očuvanju i prezentaciji tradicijske kulturne baštine. 

Nazad