hr | en

Koncert „Sjećanje na Gvozdansko 1577./1578.“

Objavljeno: 2019-01-09

Koncert „Sjećanje na Gvozdansko 1577./1578.“održat će se u petak, 11. siječnja 2019. u 18.30 sati u Zagrebačkoj katedrali u organizaciji Udruge Zvuci tišine.


 
 
Na koncertu će nastupiti Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske pod ravnanjem mo Miroslava Vukovojca Dugana. Uz njih će se predstaviti sjajna mlada sopranistica Josipa Bilić. Na programu su djela: Mihovilića, Bacha, Handela, Faurea, Francka, Dugana i Griega.
 
Impresivna je to priča o burgu Gvozdansko na Banovini i nemjerljivom junaštvu hrvatskih postrojbi koje su beskompromisno branile od otomanskih osvajača taj iznimno vrijedni  hrvatski burg s rudnicima i kovnicom novca iz koje se financirala obrana Mađarsko-hrvatskog kraljevstva. Puno više o toj cijeloj epizodi imat ćete prilike čuti na samom koncertu kad ćemo vam između glazbenih brojeva malo i pričati i upoznati vas o samoj bitci. Gvozdansko kao i susjedni Zrin nalaze se na Banovini blizu Dvora na Uni, Hrvatske Kostajnice i Gline. Potrebna im je hitna obnova i revitalizacija kako bi naš hrvatski identitet očuvali u tom dijelu Hrvatske.
 
Koncert organizira Udruga Zvuci tišine, uz potporu gospodina Damira Borovčaka koji se sustavno bavi i proučava povijest Banovine, Zagrebačke katedrale, njenog rektora prečasnog Josipa Kuhtića i Zagrebačke nadbiskupije.
 
Ulaz na  koncert je slobodan uz dobrovoljne priloge za orgulje. 

Nazad