hr | en

Izložba skladatelja Silvija Foretića u Galeriji VN

Objavljeno: 2019-01-09

U Galeriji VN u Zagrebu, od 11. siječnja do 8. veljače 2019., održat će se izložba "Zvuk" Silvija Foretića, u kustoskom odabiru Darka Fritza - siva) (zona. Izložba 'Zvuk' po prvi put predstavlja stvaralaštvo skladatelja Silvija Foretića u galerijskom kontekstu.


 
Na otvaranju izložbe, u petak, 11. 1. u 19 sati, sam autor će ukratko predstaviti svoj rad.
 
Izložba se odnosi na proces nastajanja i izvođenja glazbe i poseban tretman upotrebe semantičkih kodova, bliskoj konceptualnoj umjetnosti i ukazivanje potrebe da se povijest suvremenosti mora konstruirati interdisciplinarno. Izložba po prvi puta predstavlja kao zasebni rad jedan scenski čin, spavanje ispod klavira, koje autor izvodi kao uvertiru u klavirske koncerte PIANOFORETIĆ, od 1964. nadalje. 
 
Možda sporedne pojave u jednoj umjetničkoj disciplini, kao što je upotreba tehnologije ili scenski pokret u izvođenju glazbe, ponekad mogu ući u suštinsko polje interesa neke druge discipline, kao što su u ovom slučaju likovna i medijska umjetnost i performans. Rad u području glazbe Sivija Foretića konceptualnim i scenskim postupcima u mnogim se segmentima preklapa sa likovnom i medijskom umjetnošću, kao što su određivanja forme i sadržaja kroz koncept ili algoritam, društvenom kritikom kroz institucionalnu kritiku vlastite discipline i propitivanja društvenih pojava, te penetracijom šoka i ekscesa kroz uspavano građansko društvo.
 
opširnije

Nazad