hr | en

Koncert pijanistice Yoko Nishii u povodu 25. obljetnice diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske

Objavljeno: 2018-12-06

Koncert pijanistice Yoko Nishii u povodu 25. obljetnice diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske održat će se u nedjelju, 16. prosinca 2018. u Studiju Bajsić HRT-a u organizaciji Veleposlanstva Japana i Hrvatske radiotelevizije. Koncert će početi uz televizijski prijenos uživo u 18.50 sati.


 
Yoko Nishii, glasovir
 
Program
 
Dora Pejačević: Ruža (Život cvijeća, op.19, br. 5)
Dora Pejačević: Cvjetni vrtlog, op. 45
Dora Pejačević: Sonata za glasovir u b-molu, op. 36
Kosaku Yamada: Karatachi no hana (Cvjetovi narančastog jasmina)   
J. S. Bach/Busoni: Chaconne u d-molu, BWV 1004
Franz Liszt: Liebesträume No. 3
Sergei Rachmaninoff: Tri preludija
Op. 23-5 u g-molu
Op. 32-5 u g-duru 
Op. 23-2 u b-duru
 
Yoko Nishii rođena je u gradu Ise u Japanu i od četvrte godine pohađa satove klavira. Kasnije uz klavir paralelno studira i završava studij francuskog jezika i književnosti na Sveučilištu Keio u Tokiju (1998.).
Iste godine dolazi u Hrvatsku na Visoku školu za glazbenu umjetnost Ino Mirković, gdje u samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000.). Potom postiže stupanj magistra  glazbene umjetnosti i nastavlja usavršavanje na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao stipendistica japanske Vlade, sve u klasi Jevgenija Zarafiantsa. U međuvremenu surađuje kao korepetitor na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza. Trenutno predaje na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu.
Pobjednica je i finalistica brojnih međunarodnih natjecanja. Nastupala je u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji i Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.
Godine 2012. u japanskom gradu Ise održala je niz recitala i izvela cijelokupan klavirski opus Dore Pejačević u okviru projekta "The Cultural Transmission from Ise to the World". U veljači 2015. izdala je CD s cjelovitim klavirskim opusom Dore Pejačević u povodu 130. godišnjice njezina rođenja.

Nazad