hr | en

Kalamos kvintet u Arheološkom

Objavljeno: 2018-12-05

Glazbeni salon Arheološkog muzeja u Zagrebu poziva na koncert koji će se održati u petak, 7. prosinca 2018. u 20 sati. Nastupit će Kalamos kvintet i izvesti program pod nazivom: "Kalamos - staro na novo".


 
KALAMOS KVINTET
Katarina GRUBIĆ, oboa, engleski rog
Jaroslav SADOVYY, klarineti
Bernard HOMAN, saksofon
Rude MIMICA, bas klarinet
Matko SMOLČIĆ, fagot
 
Program:
 
J. S. Bach/F. Busoni – CHACONNE
 
Jean-Philippe Rameau – Suita „Pobjedonosna“
Prelude – Allemande – Courante – Fanfarinette - La Triomphante - Gavotte
 
Blagoje Bersa - Po načinu starih "Airs de ballet"
Fantasia breve-Grave-Andante
Scherzo-Vivo
L'heure de rêveries-Grave
 
 
José Maria Sánchez-Verdú – Libro de Glosas
Recercada I - Recercada II - Recercada III - Recercada IV - Batalla
 
Ottorino Respighi – Suita br. 1 prema Antičkim arijama i plesovima
Balletto: "Il Conte Orlando"
Gagliarda – Villanella - Passo mezzo e mascherada
 
 
Cijena ulaznice je 30 kn; za učenike, studente i umirovljenike 15 kn
 
 
Reed kvintet je sastav drvenih puhačkih glazbala koji koriste jezičak ili pisak (engl. reed). To su oboa, klarinet, saksofon, bas-klarinet i fagot uz njihove srodne varijante. Sastav se pojavljuje na svjetskoj sceni prilično nedavno (sredinom 1980-ih). Novi tip ansambla uskoro dobiva priznanje ozbiljne kritike, a ugledni ga časopis Times proglašava „najboljim novim glazbenim formatom na svijetu“.
 
KALAMOS kvintet je prvi i jedinstveni takav sastav u široj regiji. Osnovan je 2013. godine u Zagrebu, a premijerne nastupe je održao u Maloj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te u foayeru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu uz odlične reakcije publike. KALAMOS uspješno ostvaruje recitale u Hrvatskoj i široj regiji, a naročito se ističu koncerti na ljetnim manifestacijama i festivalima duž Jadrana. 
 
Katarina Grubić (oboa, engleski rog) rođena je u Splitu. Obou je diplomirala u klasi prof. Branka Mihanovića 2005. godine. Prvo orkestralno iskustvo stjeće kao članica međunarodnog omladinskog orkestra YMISO pod ravnanjem I. Corretia u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Italiji. Na državnim natjecanjima 1998., 2000. i 2004. osvaja 1. i 2. nagrade. Kao studentica ostvaruje zapažene nastupe kao solistica, u komornom i simfonijskom orkestru Muzičke akademije pod ravnanjem A. Francisa. Od 2004. god. je članica orkestra HNK u Zagrebu gdje počinje svirati 2. obou te kasnije 1. obou od 2006. godine. Nastupala je sa Hrvatskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Hrt-a, orkestrom HNK u Splitu te orkestrom Oružanih snaga RH. Usavršavala se kod Mateja Šarca (Slovenija), Omara Zoboli, Thomasa Indermühle (Švicarska), Simona Denta, Ingo Goritzki (Njemačka), Maxa Artveda (Danska).
 
Yaroslav Sadovyy (klarineti) rođen je 1984. godine u Lavovu (Ukrajina). Klarinet je magistrirao s odličjem 2007. godine u klasi Yuriya Korchynskog na Nacionalnoj Muzičkoj Akademiji „M. Lysenko" u Lavovu. U sezoni 2004. - 2005. godine svira na mjestu vođe dionice klarineta u Lavovskoj Filharmoniji, te nakon završetka akademije do 2009. je član iste filharmonije. U razdoblju od 2003. do 2009. godine surađuje s raznim orkestrima (Leopolis orchestra, Virtuoze Lavova), sa kojima nastupa diljem Europe i Južne Amerike. Od 2009. godine živi u Hrvatskoj. Predaje karinet u GŠ Makarska, GŠ „Josip Hatze" u Splitu, GŠ „Ivo Tijardović" u Delnicama. Od 2014. godine radi kao profesor klarineta u GŠ „Pavao Markovac" u Zagrebu. Održava brojne recitale u Hrvatskoj te inozemstvu, često nastupa kao član komornih sastava.
 
Bernard Homan (saksofoni) je diplomirao saksofon na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Dragana Sremca 2010. god. sa ocjenom magna cum laude. Dobitnik je Rektorove nagrade i Dekanove nagrade. Kao solist ili član raznih ansambala nastupa na brojnim festivalima i muzičkim događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Okušao se i na prestižnom međunarodnom natjecanju saksofonista Adolphe Sax u belgijskom Dinantu 2010. god. Nastupio je i kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije 2008. god. pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja. Stalni je član dva ansambla (puhački reed kvintet KALAMOS i trio SEQUENZA), a često surađuje i s ansamblom opere HNK u Zagrebu, Simfonijskim orkestrom HRT-a te Zagrebačkom filharmonijom. Dobitnik je druge nagrade na Međunarodnom natjecanju komornih sastava 2010. god u Majanu (Italija), a 2017. osvaja nagradu Hrvatskog društva skladatelja za nastup na Tribini „Darko Lukić“. Ljubitelj je i suvremene glazbe te gostuje na festivalima poput Zagrebačkog biennala, MAG festivala (Split), Dani Vlade Miloševića (Banja Luka) itd. Izdvaja se i zapažen nastup na Svjetskom kongresu saksofonista 2018. u Zagrebu. Predaje kao profesor na Glazbenom učilištu Elly Bašić od 2011. god. i uspješno vodi klasu saksofonista.
 
Rude Mimica (bas klarinet) rođen je 1985. godine u Splitu. Klarinet je diplomirao u klasi prof. Milka Pravdića na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu 2007. godine. Tijekom školovanja pobijedio je 4 puta na Državnim natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih pedagoga (1998. I. nagrada, 2000. I.nagrada, 2002. I.nagrada, 2006. I. nagrada). Redovito održava koncerte u suradnji s klaviristom Ivanom Batošom. U lipnju 2006. nastupio je kao solist uz Zagrebačku filharmoniju. U rujnu 2006. održao je recital u sklopu 31. Samoborske glazbene jeseni. Od veljače 2007 je stalno zaposlen kao klarinetist u orkestru Zagrebačke filharmonije. Na prvom natjecanju Boris Papandopulo osvaja II. nagradu. Usavršavao se kod priznatih klarinetista (Guy Deplus, Walter Boeykens, Francois Benda, Sylvie Hue, Jože Kotar, Karel Dohnal, Chen Halevi, Philippe Cuper, Jorge Montilla te Joseph Balogh).
 
Matko Smolčić (fagot) rođen je 1995. godine u Osijeku. 2014 g. maturira u Matematičkoj gimnaziji i u Glazbenoj školi Franje Kuhača, u klasi prof. Mykhayla Kraynyka. Iste godine upisuje studij fagota na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Žarka Perišića. Uz rad na akademiji, dodatno se usavršava na majstorskim tečajevima fagotista Sergia Azzolinija, Bencea Boganyia, oboista Guya Porata, barokne violinistice Catherine Mackintosh i drugih. Od 2008. nastupa na domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje osvaja prve i druge nagrade. Član je HRBA-e, a često surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Varaždinskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Festivala Maribor i drugima. Zahvaljujući praksi u širokom spektru glazbenih stilova nastupao je na festivalima u Hrvatskoj kao što su Glazbene večeri u sv. Donatu, Varaždinske baroknih večeri, Korkyra Barokni festival te Muzički biennale u Zagrebu. Koncertira u raznim sastavima i diljem Europe, u Austriji, Sloveniji, Engleskoj, Walesu, Malti, i dr. Član je Zagrebačke filharmonije od 2018. god.

Nazad