hr | en

Sjećanje na Slavka Zlatića

Objavljeno: 2018-11-05

Koncertimaiz ciklusa edukativnih koncerata Glazbeni poučak obilježit će se 25. obljetnica smrti istarskog skladatelja Slavka Zlatića. Koncerti će se održati u četvrtak, 8. studenoga 2018. u Dvorani Istra u Pazinu te u srijedu 21. studenoga u Rovinju u Dvorani MMC-a. Početak koncerata je u 18 sati.


 
SJEĆANJE NA SLAVKA ZLATIĆA
Slavko Zlatić (1910-1993)
 
Na 25. Obljetnici njegove smrti prisjetimo se skladatelja, dirigenta, glazbenog pedagoga, melografa i glazbenog pisca,organizatora i oduševljenog djelatnika na području glazbene umjetnosti. Predstavit ćemo vam ličnost bogate prošlosti, kroz glazbu koju je napisao dotaknuvši se njegovog djelovanja i ostavštine. Slavko Zlatić jedan je od velikana  istarske pa tako i hrvatske glazbe.
Izvođači njegovih djela su: klaviristice Elda Krajcar Percan, Jadranka Celić Bernaz, Aleksandra Golojka, Chiara Jurić, sopran Mila Soldatić i zbor Roženice iz Pazina s dirigenticom Ines Kovačić Drndić. O susretu s skladateljem govoriti će skladateljica Đeni Dekleva Radaković.
Koncert je ostvaren zahvaljujući potpori Istarske Županije – Upravni odjel za kulturu i Grada Pazina. Organizatori su Udruge UOSIS i HDGU-ogranak Pula (u nastavku i nekoliko informacija o nama) u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, Pazin.
Koncert u Rovinju ostvaren je potporom Istarske Županije – Upravni odjel za kulturu i Grada Rovinja-Rovigno u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rovinj-Rovigno.
 
Ulaz je slobodan - kao i na svim našim dosadašnjim programima.
Aktivno smo se potrudili da se koncert uvrsti i u školske kurikulume u obliku kulturne terenske nastave
Ciklus edukativnih koncerata namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i široj publici. Slijedi dugogodišnju tradiciju rovinjskih koncerata za mlade, a cilj mu je predstaviti odabrane glazbene pojmove, instrumente, skladatelje, izvođače…prezentacije su multimedijalne i događanja interaktivna s publikom. Glazbeni poučak temelji se na stvaralaštvu domaćih kreativnih snaga, dosad se osim u Rovinju održavao u Pazinu, Vodnjanu i Medulinu,a od 2015. i u Puli a od 2017 i u Bujama, Umagu, Buzetu. Autorice projekta su članice Istarskog pododbora HDGU-a Aleksandra Golojka i Nataša Dragun. Umjetnička voditeljica: Aleksandra Golojka.
 
Udruga za očuvanje spomena na istarske skladatelje pula – UOSIS Pula započela je s radom 2015. godine
Promicanje i unapređenje muzičke kulture putem očuvanja spomena na istarske skladatelje okosnica je njenog djelovanja. Sudjelovanje i organiziranje koncerata, edukativnih predavanja i manifestacija su aktivnosti kojima je cilj obilježavanje značajnih obljetnica istarskih skladatelja. Organizira godišnje manifestacije kao što su Milottijevi dani/ Le iornate di Nello Milotti ,Zlatić za vajk / Zlatić zauvijek/ Zlatić per sempre , Brajša i mi / Brajša tra noi, Manje poznata glazbena prošlost Istre te druge slične manifestacije posvećene životu i djelima istarskih skladatelja (110. obljetnica rođenja skladatelja Luigia Dallapiccole, koncert posvećen A. Smaregli). Članovi Udruge brinu i prikupljanju i digitalizaciji notnih spisa i ostavštini spomenutih skladatelja. Surađuje sa sastavnicama Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, posebno Muzičkom akademijom te sa drugim udrugama sa istim djelokrugom rada na području Istarske Županije.
 
Ogranak Pula, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika slavi svoj petnaesti rođendan i dio je ove ugledne strukovne udruge. Pokretač osnivanja Istarskog pododbora HDGU-a i prva koordinatorica bila je mr. art. Elda Krajcar Percan, tu je zadaću kasnije obnašao prof. Vedran Vojnić i prof. Aleksandra Golojka a odnedavno prof. Chiara Jurić.
Organizacijom i posjećenošću koncerata Istarski pododbor HDGU-a podržan je od brojne publike, te popraćen od tiskanih i elektronskih medija. Pod pokroviteljstvom Grada Pule, osim tradicionalnih koncerata u lipnju i prosincu, ostvareni su nastupi i gostovanja u Zagrebu (Mimara), Rijeci (Pomorski muzej), Pazinu (Spomen dom), Poreču (Kazalište).
Članovi Društva sudjeluju na koncertima Glazbene tribine, a poseban prostor posvećen im je na 45. Glazbenoj tribini 2008. u Puli gdje su se predstavili skladbama istarskih i hrvatskih skladatelja. Ističemo i Ciklus edukativnih koncerata Glazbeni poučak koji je osmišljen i realiziran u suorganizaciji s rovinjskim Pučkim otvorenim učilištima.
Članovi Istarskog pododbora HDGU-a svojim nastupima promoviraju suvremenu istarsku glazbu, uvrštavajući u programe koncerata djela skladatelja koji skladaju u tom duhu ili su na neki način vezani uz Istru. 
 
 
UDRUGA ZA OČUVANJE SPOMENA NA ISTARSKE SKLADATELJE PULA – UOSIS pula
Pula, Mutilska 44
HDGU-ogranak Pula
Aleksandra Golojka-član
Umjetnčka voditeljica projekta
Mob:-0959084917
 

Nazad